Nu börjar bygget i Rosenlundsparken

De nya bostadsrätterna. Vy mot söder.
De nya bostadsrätterna. Vy mot söder.
Innergård.
Innergård.
De nya bostadsrätterna. Vy mot norr.
De nya bostadsrätterna. Vy mot norr.
Planskiss över området.
Planskiss över området.
Skiss på hur matbutiken kan se ut sett från Magnus Ladulåsgatan.
Skiss på hur matbutiken kan se ut sett från Magnus Ladulåsgatan.
Nu har det första symboliska spadtaget tagits för bygget i norra Rosenlundsparken – trots många protester.
Här görs plats för 220 bostäder och en av Söders största mataffärer.

I norra delen av Rosenlundsparken ska det byggas runt 220 nya bostäder. Kommunala bostadsbolaget Stockholmshem bygger 130 nya hyresrätter och byggbolaget JM bygger 90 bostadsrätter. Och nu har det första symboliska spadtaget tagits för bostadsrätterna i form av en ljusshow.

De 90 lägenheterna kommer att ligga i flerfamiljshus och byggas med tegelfasader.

– Det finns också planer för ett nytt torg med restaurang och ny större matbutik i närområdet, sammanlagt kommer detta ge området ett stort lyft, säger Gunilla Roll, projektledare på JM i ett pressmeddelande.

Förslaget att bygga bostäder i Rosenlundsparken mötte hårt motstånd när det kom i början av 2012. Protestlistor med 750 namnunderskrifter samlades in, och de flesta var kritiska mot att det skulle byggas bostäder på parkmark.

Det fanns även ett stort motstånd till en stor Ica-butik som ska byggas i hörnet av Magnus Ladulåsgatan och Swedenborgsgatan. Ica har tecknat ett hyreskontrakt med Stockholmshem om att ta över lokalen i september 2018. Butiken blir en av Söders största mataffärer med sina 2400 kvadrat. Och i anslutning planeras även andra butiker som till exempel apotek, postutlämning eller blombutik.

Bygget i Rosenlundsparken drar i gång på riktigt efter årsskiftet. Helt klart står området hösten 2019. Förutom bostäder blir det också en ny förskola med fem avdelningar och en ny lokalgata norr om bostadsområdet. Rosenlundparken ska samtidigt få ett ansiktslyft.

– Det blir en dialog med stadsdelen om hur parken ska se ut. Men det kommer bland annat bli en gräsyta för spontanlek, och under vintern en pulkabacke, har Karl ­Gylje, projektledare på exploateringskontoret, tidigare sagt till Mitt i.