Rekordstort utbud på Väsbybostäder väntas i vår

Bostad bostadsmarknad bostadsbyggande mäklare
Dags för visning – bostadsvåren är här!
Nu är bostadsvåren här – i helgen hålls nästan 1 700 visningar i länet, varav ett 20-tal i Väsby. Efter förra årets rekordutbud i och med nya amorteringskrav skedde en minskning i februari, men nu spås nya höga nivåer för årstiden.

Även om mäklare säljer bostäder året runt är mäklarskylten ett säkert vårtecken där den dyker upp framför grannhuset.

Tittar man på bostadssajten Hemnet är det ungefär 5 000 bostadsrätter i Stockholms län som annonseras ut för tillfället. I Väsby är 97 lägenheter just nu till salu och i helgen hålls visning för 29 av dem.

Toppar på senvåren

Efter julledigheten byggs utbudet på marknaden upp successivt och det är som högst någon gång under senvåren.

– Det hänger delvis ihop med villamarknaden då många väljer att sälja när deras trädgårdar står i blom, säger Hemnets presstalesperson Staffan Tell.

Men att många bostäder är till salu innebär inte nödvändigtvis att de blir sålda. Det höga utbudet är en reflektion av att marknaden är trögare än för några år sedan, enligt Staffan Tell.

Amorteringseffekten

Mitt i har jämfört utbudet av bostadsrätter i länet under februari i år och i fjol. Siffrorna visar att utbudet är mindre i år – från 9 500 i februari 2018, till 7 300 i februari 2019.

Staffan Tell kallar fjolårets höga utbud för amorteringseffekten:

– Det har att göra med de skärpta amorteringskraven som trädde i kraft första mars 2018. Många ville sälja innan dess, i januari och februari.

Men de senaste veckorna i mars har det vänt. Hemnet spår en rekordmånad när det kommer till utbudet av bostadsrätter.

– Vi är helt klart inne i en period nu där det är hög aktivitet, säger Staffan Tell.


Utbudet av bostadsrätter 

Utbudet av bostadsrätter i kommuner och stadsdelsnämnder i Stockholms län under februari månad 2019, samt jämförelse med februari 2018. 

Källa: Hemnet