4 500 bostäder saknas i Haninge

Bostadskvarteret Södertuvan i Handen är ett av de senaste bostadsprojektet i Haninge.
Bostadskvarteret Södertuvan i Handen är ett av de senaste bostadsprojektet i Haninge.
Susanne Spector, senioranalytiker på Nordea.
Susanne Spector, senioranalytiker på Nordea.
Susanne Spector, senioranalytiker på Nordea.
Susanne Spector, senioranalytiker på Nordea.
"Vi bygger allt mer". En vanlig mening bland lokalpolitikerna i Haninge på senare år. Men enligt en ny konjunkturrapport från Nordea skulle det behövas 4 500 fler bostäder i kommunen.

Det pratas ofta om en bostadsboom i Haninge.

I Vega och Handen kör byggtransporterna i skytteltrafik. Lyftkranarna och grävmaskinerna har blivit ett bestående inslag i stadsbilden.

2015 byggde Haninge också flest bostäder av alla kranskommuner i länet, och efter en nu pågående dipp väntas kommunen åter hamna i topp i bostadsbyggandet mellan åren 2019-2021 med cirka 2 000 nya bostäder årligen.

Men i Nordeas senaste konjunkturrapport Regionala Utsikter hamnar Haninge på en mindre smickrande 280:e plats av 290 kommuner.

Stockholm i absoluta botten

Rapporten ges ut två gånger om året och analyserar överskott och underskott av bostäder från 1992-2016.

I de kommuner med underskott har hushållen helt enkelt ökat mer än vad bostäderna gjort sedan 1992.

Man ska dock inte se det som att det är 4 500 personer som står utan bostad i Haninge, men att det finns en efterfrågan på så många bostäder, menar Susanne Spector, senioranalytiker hos Nordea.

– I de kommuner med underskott har hushållen helt enkelt ökat mer än vad bostäderna gjort sedan 1992. Man kan tolka underskottet som att det bor fler än två vuxna personer i varje bostad, kanske barn som bor hemma längre. Att folk bor inneboende och så klart akut hemlöshet. Eller så fanns det ett överskott av bostäder inledningsvis, säger hon.

I absoluta botten hamnar inte helt oväntat Stockholm, med ett underskott på 59 400 bostäder.

susanne Spector Nordea. presbild

Tvåa och trea från slutet är Göteborg och Malmö.

Nacka, Huddinge, Södertälje, Botkyrka och Värmdö hamnar alla också ännu sämre till på listan än Haninge.

Där bostadsbristen är som störst är oftast där det bor många unga som ska skaffa sin första lägenhet och där det finns många nyanlända personer.

Bostadsbristen gör det svårare för personer med rätt kompetens att flytta in i regionen

– Det kan vara en missmatch i vad man bygger, man bygger ofta ganska ensidigt med dyra bostadsrätter och dyra hyresrätter. Men man behöver även titta på hur man nyttjar det bostadsbestånd som man redan har i dag, säger Susanne Spector.

Bostadsbristen försvårar för företagen

Bland annat menar hon att reavinstskatten har satt käppar i hjulen för äldre som vill flytta till lägenhet och unga som vill flytta till hus, ett byte som inte fungerar i dag.

Bostadsbristen gör inte bara att unga tvingas bo kvar hemma längre. Det gör det även svårt för företagen att rekrytera personal menar Susanne Spector.

– Bostadsbristen gör det svårare för personer med rätt kompetens att flytta in i regionen, vilket leder till arbetskraftsbrist, säger hon.