Bostadspriserna fortsatt uppåt trots allt

Danderyd har bland de dyraste villorna i Sverige
Hårt tryck på villor i kommunen.
Brexit, presidentval i USA och amorteringskrav. Tre händelser som på förhand tippades att skaka om ekonomin i Sverige och då även på bostadsmarknaden. Men hur blev det egentligen? Hur har det sett ut i Danderyd under det senaste året? Mitt i har svaret.

Under 2016 inträffade flera händelser i världen som spåddes påverka det ekonomiska läget i Sverige. Även privatekonomin skulle kunna påverkas och i det långa loppet då bostadsmarknaden som år efter år visat nya rekordsiffror.
Men effekterna av ett osäkert världsläge och amorteringskrav har inte gjort något större avtryck på bostadsmarknaden det senaste året.

– Färre villor såldes under den perioden. Marknaden har varit lite avvaktande, kanske just med tanke på vad som skulle hända när amorteringskravet kom in i bilden, säger Daniel Senkal, kontorschef på Länsförsäkringars fastighetsförmedling i Danderyd.

Ökat med 3 miljoner på 10 år

Siffror från Mäklarstatistik visar trpts allt på en uppgång av villapriser med tio procent och för bostadsrätter med sju procent i Danderyd. Under en tioårsperiod har snittpriserna på villor ökat med mer än tre miljoner kronor.

– De villor vi lägger ut i kommunen är det hårt tryck på. Den typen av objekt har sen länge en egen målgrupp som är köpstarka. De skiljer sig mot bostadsrättsköparna. Där ser marknaden lite annorlunda ut i och med att det byggs ganska mycket bostäder runt om i Stockholm just nu, så utbudet blir mycket större vilket såklart kan påverka priserna på längre sikt, säger Daniel Senkal.

Finns det en bubbla?

Ofta har bostadsmarknaden kallats för en bubbla som när som helst riskerar att spricka. Det tror inte Daniel Senkal.

– Det där är något som måste regleras på statsnivå, högre upp. Bostadsmarknaden ser ut som den gör på grund av de regleringar som har gjorts. Vi har lärt oss av historien hur vi ska reglera amorteringskrav och andra regleringar uppifrån. Det går inte att bara göra chockhöjningar eller räntesänkningar hur som helst. Men jag är inte rätt person att uttala mig om det, säger Daniel Senkal.

På bostadssajten Hemnet börjar marknaden ta fart igen efter vintermånaderna som historiskt sett är en sämre period då det inte ligger lika många objekt ute för försäljning. Staffan Tell, talesperson för Hemnet tror inte att det finns någon anledning till oro.

”Danderyd är och kommer alltid att vara en attraktiv kommun”

– Danderyd är och kommer alltid att vara en attraktiv kommun med den närhet och kommunikationsmöjligheter som finns med både tunnelbana, Roslagsbanan och till och med cykelavstånd till Stockholms City. Men även här märkte vi under 2016 en mer avvaktande marknad med få objekt ute till försäljning och affärerna tog längre tid. Det har stabiliserat sig och påverkade egentligen inte priserna speciellt mycket, säger Staffan Tell.

Han säger också att trots att det inte finns mycket som talar för att något ska krascha på marknaden så bör man vara försiktig.

– Man ska som enskild person aldrig ta sig vatten över huvudet och alltid räkna med att kunna klara eventuella räntehöjningar. Saker och ting kan ske på mycket kort sikt, det bästa är att göra en budget och hålla sig till den, säger Staffan Tell.

Bostaden som statussymbol

För drygt ett år sedan gjorde Hemnet en sammanställning världen över hur mycket invånarna lägger på sitt boende. Där toppade svenskarna listan som lägger 20 procent av den disponibla inkomsten på boende vilket kan jämföras med exempelvis Norge och Danmark som lägger 17 procent eller Ryssland som endast lägger 11 procent.

– Att ha tak över huvudet är ett grundläggande behov oavsett var i världen man befinner sig. Men för många svenskar är bostaden också en viktig statussymbol som säger något om vilka vi är som personer. För många är bostadsdrömmen att likställa med självförverkligande och ett sätt att koppla av i vardagen, sa Staffan Tell då.

Fakta

Dyraste villorna i Danderyd senaste året

Lidskjalfsvägen – 40000000
Skandiavägen – 34750000
Auravägen – 29500000
Burevägen – 29500000
Odinvägen – 27500000
Brahevägen – 24100000
Kevinge strand – 21300000
Sveavägen – 20100000
Sigynvägen – 20000000
Stenbocksvägen – 19500000