Bostadsvåren är här – stort utbud av hem till salu

Bostadsvisning
Dags för visning!
Bostadsmarknaden har vaknat till liv igen efter vinterdvalan och utbudet av bostäder till salu är stort i Tyresö. Hemnet spår en rekordmånad.

I takt med att vårljuset blir starkare och fågelkvittret ljudligare dyker allt fler bostadsannonser upp. Även om mäklare säljer bostäder året runt är mäklarskylten något av ett vårtecken där den dyker upp framför grannhuset.

Tittar man på bostadssajten Hemnet är det ungefär 5 000 bostadsrätter i Stockholms län som annonseras ut för tillfället och av dem är drygt 1 500 öppna för visning i helgen.

Motsvarande siffror för Tyresö kommun är ungefär 60 bostadsrätter varav 19 har visning. Det är sällan så många bostadsrätter är till salu, visar Hemnets veckostatistik.

Förutom nu i mars har det hänt nio veckor – sedan början av 2014 – att fler än 60 bostadsrätter har varit till salu samtidigt.

Toppar på senvåren

Efter julledigheten byggs utbudet på marknaden upp successivt och brukar vara som högst någon gång på senvåren.

– Det hänger delvis ihop med villamarknaden då många väljer att sälja när deras trädgårdar står i blom, säger Hemnets presstalesperson Staffan Tell.

Men att många bostäder är till salu innebär inte nödvändigtvis att de blir sålda. Det höga utbudet är en reflektion av att marknaden är trögare än för några år sedan, enligt Staffan Tell.

Amorteringseffekten

Mitt i har jämfört utbudet av bostadsrätter i länet under februari i år och i fjol. Siffrorna visar att utbudet är mindre i år – från 9 500 i februari 2018, till 7 300 i februari 2019. För Tyresö är skillnaden inte stor, 85 i fjol att jämföra med 81 i år.

Staffan Tell kallar fjolårets höga utbud för amorteringseffekten.

– Det har att göra med de skärpta amorteringskraven som trädde i kraft första mars 2018. Många ville sälja innan dess, i januari och februari.

Men de senaste veckorna i mars har det vänt. Hemnet spår en rekordmånad när det kommer till utbudet av bostadsrätter.

– Vi är helt klart inne i en period nu där det är hög aktivitet, säger Staffan Tell.


Utbudet av bostadsrätter 

Utbudet av bostadsrätter i kommuner och stadsdelsnämnder i Stockholms län under februari månad 2019, samt jämförelse med februari 2018. 

Källa: Hemnet