Bostadsrätterna där man bor ”gratis”

”Vi räknar med att klara oss i tio år utan avgift”, säger Torbjörn Erixon, styrelseledamot i föreningen på Kungsholmen som nyligen sänkte 
månadsavgiften till noll.
”Vi räknar med att klara oss i tio år utan avgift”, säger Torbjörn Erixon, styrelseledamot i föreningen på Kungsholmen som nyligen sänkte 
månadsavgiften till noll.
De är sällsynta – men det finns bostadsrättsföreningar med noll kronor i månadsavgift.

– Det finns inget självändamål med att samla pengar på hög, säger ­Torbjörn Erixon, ledamot i en av föreningarna.

Inför försäljningen av föreningens sista hyresrätt tog styrelsen i Skördemannen 6 beslutet att ta bort månadsavgiften.

Tre mäklare värderade tvårummaren på Kungsholmen till cirka 5,5 miljoner.

– Då beslutade vi att sätta avgiften till noll. Vi behöver inte pengarna för att sköta huset. Det finns inget självändamål att samla pengar på hög, säger Torbjörn Erixon, styrelseledamot i föreningen som har cirka 20 lägenheter.

Men lägenheten visade sig vara mer attraktiv än vad mäklarna trodde, vilket Dagens Industri var först att berätta om. Försäljningspriset för de 72 kvadraten landade på 7,6 miljoner.

– Jag hade aldrig kunnat föreställa mig att den skulle öka så mycket. Den absolut största förklaringen tror jag är den obefintliga avgiften, säger Tina Engström, fastighetsmäklare och kontors­ägare för Mäklarringen Vasastan som sålde lägenheten i slutet av februari.

Lägenheterna utan avgift är sällsynta. Lokaltidningen Mitt i:s genomgång på bostadssajten Hemnet visar att 24 lägenheter, där mäklarna har uppgett att månadsavgiften är noll kronor, har sålts i Stockholms län sedan början av 2014. De flesta ligger innanför tullarna.

– Föreningar utan avgift är ovanliga. Det är ofta äldre föreningar som har betalat av sina lån som tar bort avgiften. De kan ha sålt hyresrätter, råvinden eller får in mycket intäkter från lokaler, ­säger Helena Gustavsson vid Sveriges Bostadsrättscentrum som är ekonomisk förvaltare åt cirka 2 500 bostadsrättsföreningar.

Hon poängterar att en låg avgift inte är garanti för en billig framtid. Styrelsen kan ta beslut om att höja den igen.

– En sänkning kan också vara en indikation på att styrelsen tillfälligt vill få upp värdet på lägenheter, sälja dem och sedan höja avgiften igen. Därför är det väldigt viktigt att ta reda på varför styrelsen sänker avgiften och planerna framöver, säger Helena Gustavsson.

Föreningen Skördemannen får in hyra från flera företag. Men det är inte huvudskälet till den goda ekonomin, enligt Torbjörn Erixon. Det är i stället att medlemmarna gick in med mycket pengar själva när föreningen bildades 1994.

– Vi räknar med att klara oss i tio år utan avgift, men det är klart att det kan hända saker i omvärlden vi inte kan styra över.

Fakta

Tips till bostadsrättsköpare

En låg avgift ger ofta ett högre försäljningspris. Med stora lån kan höjda räntor påverka din ekonomi mycket.

Ta reda på varför föreningen inte har någon avgift.

Hur ser ekonomin ut framöver? Kan till exempel reparationer göra att avgiften höjs?

Har du inte tillräckliga kunskaper för att sätta dig in i ekonomin – ta hjälp.

Källa: Ingela Gabrielsson, privatekonom Nordea