Prisras på bostadsrätter i Upplands-Bro

Det senast halvåret har snittpriset sjunkit på bostadsrätter i Upplands-Bro.
Det senast halvåret har snittpriset sjunkit på bostadsrätter i Upplands-Bro.
Efter flera år av höjningar har priset på bostadsrätter i Upplands-Bro minskat 2017. På sex månader har genomsnittspriset sjunkit med tio procent.

2015 och 2016 gav stora prishöjningar på bostadsmarknaden men på grund av amorteringskrav och skuldkvotstak har höjningarna avtagit i hela Stockholm. De senaste sex månaderna har priserna i genomsnitt ökat med två procent enligt statistik från Svensk fastighetsförmedling. Men i Upplands-Bro kommun har priserna på bostadsrätter istället minskat.

Högst minskning i Stockholm

Det senaste halvåret har priserna minska med tio procent. Det innebär att Upplands-bro är den kommun där priserna på bostadsrätter har rasat mest i hela Stockholm.

Sara Edlund har nyligen köpt en lägenhet i Bro.

– Jag tyckte det var ett bra pris för den storleken och ett trevligt område, säger Sara Edlund.

Hon tycker att priserna har varit fortsatt höga i området och har inte märkt av någon minskning. Men att genomsnittspriset har gått ner med 10 procent oroar henne inte.

– Jag tycker det är bra om det går neråt, det är många unga som kanske inte har råd att köpa en lägenhet när det är så höga priser.

Kan bero på slumpen

Men enligt Hans Lind, professor emeritus i fastighetsekonomi tidigare vid KTH går det inte att dra allt för stora slutsatser utifrån statistiken. Pristappet kan bero på att olika typer av fastigheter kan säljas olika perioder.

– Om det säljs lyxigare bostäder en period och sen enklare ser det ut som en prissänkning även om det bara handlar om sammansättningen av det sålda beståndet, säger Hans Lind.

Han menar att fastighetsmarknaden har väldigt många olika sorters objekt. Även om statistiken utjämnas i förhållande till vilka objekt som har sålts påverkas den ändå av att olika sorters bostäder säljs under olika perioder enligt Lind.

Tittar man på statistiken långsiktigt, över ett års tid ger det en bättre fingervisning om hur marknaden ändras. Detsamma om man tittar på ett större område, som Stockholms län, men att dra slutsatser om mindre kommuner är svårare.

Säljare: strunta i sänkningen

För dig som funderar på att sälja har han ett råd.

– Låtsas om som att den här prissänkningen inte har hänt. Det finns ingen anledning till att prisnivåerna ska ändras sätt till räntenivåer och så vidare så begär lika mycket som du skulle ha gjort för ett halvår sen.

Några större prisförändringar på Stockholms bostadsmarknad tror han inte att vi får se för ens 2018, förutsatt att ekonomin går fortsatt starkt och Riksbanken höjer räntan som väntat.

– Då kan vi fån en stabilisering av marknaden och en nedgång nästa år. Men det ger troligtvis inte en dramatisk effekt på priserna. Den mest grundläggande teorin säger att så länge det inte finns ny information ändras inte priserna. Så om ekonomin fortsätter att gå bra och räntorna är fortsatt låga finns det ingen anledning till att priserna ändras, säger Hans Lind.