Bostadsrättspriserna sjunker mest i Tyresö

Genrebild. Bilden har ingenting med prisraset att göra.
Genrebild. Bilden har ingenting med prisraset att göra.
Priserna för bostadsrätter i Stockholms län har stannat av, det visar ny statistik. I kranskommunerna har priserna däremot sjunkit kraftigt under det senaste månaderna och Tyresö ligger långt ifrån toppen.

Under det senaste kvartalet har prisraset på bostadsrätter i Stockholms län stannat av, det visar en jämförelse med fjärde kvartalet av 2017, enligt Svensk Mäklarstatistik.

För kranskommunerna har utvecklingen varit desto dystrare. Där har bostadspriserna under de senaste tre månaderna gått ned kraftigt. De som tappat mest är Tyresö (-10,6%), Österåker (-8,5) och Botkyrka (-8,5). En förklaring till detta är att bostadsrätter i kranskommunerna haft högre snittpriser än andra, något som drivit upp prisnivån.

– Nu när det inte säljs lika mycket nyproducerade bostäder sjunker därför snittpriserna, säger Fredrik Kullman, vd på Bjurfors Stockholm, i ett pressmeddelande.

I centrala Stockholm har det däremot legat stilla. En förklaring är enligt Fredrik Kullman att man söker sig till ”trygga köp”, bostäder i centrala lägen så som Stockholms innerstad.

Villor bättre än lägenheter på sikt

Villapriserna i Tyresö har inte tappat lika mycket som bostadsrätterna, endast 4 procent på tre månader. Den sjunkande trenden syns i alla kranskommuner. En förklaring är att villamarknaden släpar efter bostadsmarknaden, en annan förklaring är amorteringskravet.

– På sikt kommer priserna på villor att utveckla sig bättre än bostadsrätter, detta på grund av att utbudet av villor inte ökat i samma takt som befolkningstillväxten, kommenterar Fredrik Kullman.

Statistik från Mäklarstatistik för mars månad: