Boverket varnar för en bostadsbubbla

Bostadsrätterna har stigit kraftigt i pris i Storstockholm på ett år. Samtidigt varnar Boverket för en övervärdering av priserna.
Bostadsrätterna har stigit kraftigt i pris i Storstockholm på ett år. Samtidigt varnar Boverket för en övervärdering av priserna.
Bostadsrätterna gick upp 11 procent och villorna 5 procent. Priserna på bostäder har fortsatt att stiga i Storstockholm och än syns inget slut på uppgången.

Boverket tycker dock att bostäderna är övervärderade.

Svensk Mäklarstatistik har jämfört maj–juli 2012 med maj–juli 2013. Och redan höga priser har blivit ännu högre.

– Vår enkla analys är så pass trivial att det är ett stort inflyttningstryck till Stockholm samtidigt som bostadsbyggandet är alldeles för litet. Därför stiger priserna, säger Hans Flink som är försäljnings- och affärsutvecklingschef på Mäklarstatistik.

Enligt Hans Flink får prisökningarna konsekvenser.

– Man flyttar allt längre ut från city och man bor allt trängre. De som vill köpa en trea har inte råd och köper en tvåa. De som vill ha en tvåa köper en etta, säger han.

31 minuter söderut med pendeltåg från Stockholms central ligger Salems kommun. Sett till både bostadsrätter och villor har priserna ökat mest i Salem. En bostadsrätt har blivit 28 procent dyrare på ett år och en villa 15 procent dyrare.

Björn Petrén är fastighetsmäklare på Svensk fastighetsförmedling Botkyrka/Salem:

– Det är ett underskott på bostadsrätter här. Samtidigt ser bostadsrätterna här ofta ut som radhus. Så för många yngre som vill köpa en villa eller ett radhus och inte har så mycket pengar kan det här vara ett alternativ, säger han.

SÖDERTÄLJE och VALLENTUNA är två andra kommuner där bostadsrättspriserna stigit. I båda kommunerna har priserna ökat över 20 procent. I centrala Stockholm har priserna på bostadsrätter stigit med 11 procent.

De senaste åren har förhållandet mellan inkomster och boendekostnad förändrats kraftigt. I Stockholm steg folks boendekostnader i genomsnitt 71 procent mer än deras inkomster mellan år 2000 och 2011.

– Så länge räntorna är så här låga, arbetslösheten låg i Stockholm, och folk kan låna pengar så kommer priserna att förbli höga. Men någon prognos för nästkommande halvår eller år kan jag inte ge, säger Alexandra Leonhard, marknadsanalytiker på Boverket.

Boverket har dock länge varnat för att priserna är övervärderade i ett långsiktigt perspektiv.

– Den modellen bygger mycket på räntorna, säger Alexandra Leonhard. Förblir räntorna så här låga är prissättningen korrekt. Men går Riksbankens reporänta upp till 3,75 procent (i dag ligger den på 1 procent) och bolåneräntorna upp till 6–7 procent så går det att tala om en övervärdering eller bubbla.

Hon fortsätter:

– Ett önskescenario är att priserna planar ut och att inflation äter upp bostadsprisökningen så att det inte blir någon bostadskrasch, säger hon.

Fakta

49 217 kronor i Stockholms stad

I genomsnitt kostar en kvadratmeter bostadsrätt i länet 38 682 kronor.

Högst är priset i Stockholms stad med ett genomsnitt på 49 217 kronor. Lägst är det i Nynäshamn – 12 689 kronor.

En villa i länet kostar 30 613 kronor per kvadratmeter. Lidingö ligger högst med 56 859 kronor medan genomsnittspriset i Norrtälje är lägst – 17 179 kronor.