Byggherre slopar planerna på bostadshuset Cubrick

Cubrick kommer byggas intill Tuletornen och Sundbybergs kyrka längs Tulegatan
På gräsplätten till höger var det tänkt att det nya bostadshuset Cubrick skulle byggas.
I oktober i fjol lovade Oscar Properties att bygget av Cubrick intill rondellen vid Tuletornen skulle bli av.
Nu backar byggbolaget och lämnar tillbaka markanvisningen till kommunen.
Vad som nu ska bli av platsen är oklart.

Byggbolaget vann redan i september 2016 arkitekttävlingen för platsen mellan Sundbybergs kyrka och Tuletornen, alldeles intill rondellen längs Tulegatan.

I oktober i fjol hade kommunen börjat tröttna på att Oscar Properties inte kommit igång med planerna på bygget av vinnarförslaget Cubrick.

Då intygade Oscar Properties att bygget skulle bli av. Nu har man dock svängt, och har lämnat tillbaka markanvisningen till kommunen.

Anledningen är att Oscar Properties behöver ”anpassa projektportföljen till rådande marknadsläge”, enligt ett pressmeddelande.

Enligt senaste årsbokslutet var 2018 tufft för Oscar Proterties, som nyligen varnade för att resultatet för fjärde kvartalet bli ”väsentligt lägre” än förväntat enligt Svd Näringsliv.

Under oktober – december i fjol genomförde Oscar Properties också ett besparingsprogram med målet att minska de årliga kostnaderna med 30 miljoner kronor.

cubrick sundbyberg

Hösten 2016 vann Oscar Properties markanvisningen med sitt förslag Cubrick – två huskroppar i tegel med kopparinslag och grönskande terasser och balkonger. Illustration: Oscar Properties

”Jättetråkigt”

Vad som nu ska bli av platsen är oklart. Regina Kevius, stadsbyggnads- och exploateringschef i Sundbybergs stad, berättar att kommunen just nu har många stora och komplexa projekt på gång – stadsdelscentrumen i Ör, Hallonbergen och Rissne plus nedgrävningen av järnvägen, tvärbanan och Ursvik. Så att utse en ny byggherre för platsen på Tulegatan ligger inte högst på prioriteringslistan.

– Det är ett politiskt beslut vad som ska bli av platsen nu, men marken där kommer alltid att vara attraktiv, säger hon.

Att man vinner en tävling med så många andra tävlande och sen lämnar tillbaka markanvisningen är uppseendeväckande

Stefan Bergström

Vad tänker du om att planerna inte blir av?

– Det är så klart tråkigt. Vi hade förväntningar på att det skulle bli av, men får så klart respektera deras beslut, säger Regina Kevius.

Stefan Bergström (C), ordförande i exploaterings- och hållbarhetsutskottet håller med.

– Det är jättetråkigt. Vi hade en markanvisningstävling med 22 tävlingsbidrag just för att platsen är så viktig och vi ville säkerställa att det som skulle byggas höll en hög kvalitet. Både vi och andra aktörer har lagt ner mycket tid och resurser på att hitta ett bra förslag för platsen, säger han.

Cubrick kommer byggas intill Tuletornen och Sundbybergs kyrka längs Tulegatan

Hur ofta händer det att byggbolag lämnar tillbaka en markanvisning?

– Det händer att markanvisningar lämnas tillbaka. Men att man vinner en tävling med så många andra tävlande och sen lämnar tillbaka markanvisningen är uppseendeväckande, säger Stefan Bergström.

Även Stefan Bergström vittnar om att handläggarna på kommunen har fullt upp just nu, så ett nytt förslag för platsen kommer dröja ett tag att få fram.

– Men det är en bra tomt och vi kommer göra ett omtag på platsen framöver, säger han.