Byggstart för 670 bostadsrätter och butiker på Albyberget

Bygget på Albyberget har börjat.
Bygget på Albyberget har börjat.
Albybon Elias Teka ser fram emot att flytta till Albyberget. Han bor i hyresrätt i dalen i dag.
Albybon Elias Teka ser fram emot att flytta till Albyberget. Han bor i hyresrätt i dalen i dag.
Nu har bygget på Albyberget i Alby startat.

14 nya hus med bostadsrätter, butiker och andra verksamheter ska stå helt klara om fyra år.

Det gjordes något slags symbolisk tjuvstart på Almedalsveckan när kommunen och byggherrarna markerade att storbygget på Albyberget skulle sätta igång. Men förra veckan satte bygget av 670 bostadsrätter på Albyberget igång på riktigt.

Tingstorget som platsen kring Albybergets tunnelbaneingång kommer att heta kommer även få butiker och andra verksamheter i bottenvåningarna på husen. Vid platsen träffade Lokaltidningen Mitt i Elias Teka som i dag bor i hyresrätt i Albydalen. Han såg bland annat hur maskinerna fällt träd på platsen. Snart väntar också sprängningar på platsen.

– Det är andra gången jag är här och tittar nu. Jag har bokat en lägenhet och ska flytta hit om något år. Det här känns som en bra möjlighet om du vill köpa en bostadsätt i Alby. Det finns inte så många andra alternativ för det i Alby, i alla fall inte när det gäller nyproducerat, säger han.

Bostadsrätterna som byggs är ett led i Botkyrka kommuns strävan efter att få mer blandade boendeformer i kommunens områden. Områden med många hyresrätter, till exempel Albyberget, ska blandas upp med bostadsrätter.

Enligt Botkyrka kommun kommer bygget att påverka framkomligheten i området. På kommunens hemsida står:

”Under byggperioden kommer framkomligheten kring Lagmansbacken och delar av Tingsvägen att påverkas. Trappan vid Lagmansbacken kommer att stängas av, eftersom den är i direkt anslutning till byggarbetsplatsen. Fordon och gångtrafik kommer ledas om via provisoriska vägar.”

Byggherrar för Tingstorget är Titania Bygg och VVS AB.