Min lokala hjälte

Claude kan tvingas riva sitt drömhus

Det förbjudna rummet. Claude saknade lov, därför måste rummet rivas.
Det förbjudna rummet. Claude saknade lov, därför måste rummet rivas.
Vaxholmsbon Claude Houdet gjorde fel och byggde för stort. Nu måste han betala och troligen också riva. Men kommunen har också gjort fel, anser han. Bland annat slarvade tjänstemän bort hans anmälan om att ändra i byggritningen.

Huset på Skarpö i Vaxholm är en riktig pärla. Ändå är det inte riktigt färdigt. Mellan hallen och det luftiga köket är det som en glugg i ett leende. Ett ynka trappsteg saknas fortfarande.

Lusten att bygga klart försvann när Vaxholms kommun beslutade att ägaren Claude Houdet måste riva delar av huset.

Ritade drömhuset själv

– Det är en sorg för mig, särskilt som jag har ritat huset själv. Det var därför jag bröt i hop i somras, säger han.

Anledningen till kommunens beslut är att Claude byggt för stort utan att ha bygglov.

Men enligt Claude har kommunen haft full insyn i bygget redan från början, utan att säga något.

Dora Gappy och Claude Houdet på Skarpö vid sitt nybyggda hus där kommunen kräver att att en del av huset rivs. Foto: Åsa Sommarström.

Problemen började 2014 när han kom på att han ville göra huset han redan fått bygglov för ännu större.

Det skulle gå bra, trodde han, och utgick från att han bara behövde upplysa kommunen om planerna, bland annat på grund av den nya lagstiftningen om attefallstillbyggnad.

I slutet av juli 2014 lämnade Claude in en kompletterande ritning på tillbyggnaden och hörde sedan inget från kommunen. I december kom kommunens byggnadsinspektör på besök och hade inga invändningar, trots att vägg och tak på tillbyggnaden var byggt och de nya ritningarna satt uppsatta, väl synliga.

Hade slarvat bort ritningar

På slutsamrådet i november året därpå hade kommunen inte heller några synpunkter – förrän Claude lämnade över renskrivningar av sina ändringar.

Då visade det sig att kommunens byggnadsinspektör inte kände till dessa. I själva verket hade kommunen slarvat bort den anmälan som Claude lämnat in.

Claude Houdet måste även riva teknikhuset. Foto: Åsa Sommarström.

Nu är kommunens ståndpunkt att tillbyggnaden är för stor och att den strider mot detaljplanen för området som kommunen beslutade 2016.

Dyrt att riva

Därför måste Claude betala en straffavgift och – troligen – riva.

– Att riva och bygga om kommer att kosta 1,5-2 miljoner. Då måste jag också ta bort källaren och rummet ovanför som de gett lov för.

– Vad jag önskar är att hela stadsbyggnadsnämnden ska komma ut hit och se huset och hitta en lösning. Jag vädjar om det, det vore det enda rimliga, säger han.

Claude har överklagat beslutet till Mark- och miljödomstolen.

Här svarar kommunen på Claudes kritik!

Läs även vad byggnadsnämndens ordförande anser om bygget