Danderyd vill se färre flyktingar nästa år

Olle Reichenberg (M), kommunstyrelsens ordförande.
Olle Reichenberg (M) tror inte att Danderyd klarar av att ge bostäder åt 185 nyanlända nästa år.
Danderyds kommun ska ge bostad åt 185 nyanlända nästa år.
Ohållbart, anser kommunalrådet Olle Reichenberg (M), som tillsammans med 23 andra moderater i Stockholms län, kräver att mottagandet bromsas.

Enligt den nya bosättningslagen är landets kommuner skyldiga att ordna bostäder åt nyanlända. För Stockholms län rör det sig om 8 781 personer under 2017.

Det är mer än vad kommunerna klarar av, anser 23 moderata kommunalråd och oppositionsråd i Stockholms län. I ett gemensamt brev till Stefan Löfven (S), Isabella Lövin (MP), Gustav Fridolin (MP), Morgan Johansson (S), Peter Eriksson (MP) och landshövdingen Chris Heister kräver politikerna att mottagandet bromsas.

”De nya kommuntalen tillsammans med bristande förutsättningar för bostadsbyggande gör att vi passerar gränsen för vad som är möjligt”, skriver de.

Enligt regeringens nya regler baseras antalet mottagna nyanlända på kommunens invånarantal och förutsättningar på arbetsmarknaden, inte dess tillgång på bostäder. Fördelningsmodellen har lett till ohållbara akutlösningar i ett bostadskrisande Stockholm, menar moderaterna och hänvisar till modulbostäder och förtur i hyresköer.

Nu kräver de att regeringen bromsar utslussningen från landets asylboende och att det blir enklare att snabbt bygga nya bostäder. Moderaterna vill även slopa den lag som gör det möjligt för staten att bestämma hur många nyanlända som kommunerna ska ta emot.

”Det finns en gräns för hur mycket vi kan anpassa oss. Den gränsen är nu passerad”, skriver moderaterna.

En av de som undertecknat skrivelsen är Olle Reichenberg (M), kommunstyrelsens ordförande i Danderyd. Han är kritisk till att kommunen tvingas ta emot 185 personer nästa år, trots att kommunen saknar permanenta bostäder.

– Hade vi massor av lediga bostäder vore det inget problem. Men vi kan inte köpa varenda ledig lägenhet i Danderyd och vi kan inte placera folk i gymnasiksalar. Det behövs ungefär 150 nya bostäder tills nästa år och det blir väldigt svårt att klara det för oss. I andra delar av landet kanske det finns bostäder men inte jobb. Det är en svår sits men man måste väga ihop faktorerna bostäder och jobb, säger han.

Just nu jobbar Danderyds kommun för att hitta fler tomter för nya modulbostäder, likt de på Enmans väg.

– Men det är 18 lägenheter på Enmans väg. Det är en droppe i havet av vad som behövs nästa år, säger Olle Reichenberg.

Nyligen förenklade även kommunen möjligheten att själv köpa bostadsrätter, men inte heller det tror Olle Reichenberg är tillräckligt för att klara mottagandet.

Fakta

Så fördelas de nyanlända nästa år:

Botkyrka 201

Danderyd 185

Ekerö 153

Haninge 359

Huddinge 417

Järfälla 233

Lidingö 242

Nacka 469

Norrtälje 247

Nykvarn 45

Nynäshamn 123

Salem 63

Sigtuna 153

Sollentuna 318

Solna 385

Stockholm 3 460

Sundbyberg 143

Södertälje 57

Tyresö 233

Täby 353

Upplands Väsby 179

Upplands-Bro 102

Vallentuna 177

Vaxholm 59

Värmdö 216

Österåker 209

Källa: Länsstyrelsen