Min lokala hjälte

Därför slutar Signalistens vd

Catarina Johansson Nyman.
Catarina Johansson Nyman.
Den kommunala bostadsstiftelsen Signalistens vd Catarina Johansson Nyman slutar efter 6 år.
Enligt styrelsen är det Signalistens nya inriktning, med ökat ansvar för nyanlända och flyktingmottagande, som kräver en ny vd med mer kommunal erfarenhet, som ligger bakom beslutet.

Catarina Johansson Nyman har varit vd i den kommunala bostadsstiftelsen Signalisten sedan augusti 2010. I veckan blev det klart att hon slutar sin tjänst den 24 oktober.

Varför ska du sluta?

– Jag har kommit överens med styrelsen om att jag ska sluta. För övrigt så ska jag nog hänvisa till Magnus (ordförande i Signalistens styrelse, reds. anm.)

Ligger det någon konflikt bakom?

– Jag vill inte kommentera det. Men nä, det kan man inte säga.

Hur känns det?

– Jag har varit sex år på Signalisten, och det har varit bra och jag tycker att Signalisten har utvecklats på olika sätt positivt. Vi har kommit igång och har ett antal byggnadsprojekt framöver. Vi har jobbat mycket med vår kundnöjdhet och trygghet och säkerhet i våra områden. Jag tycker att vi har kommit en bra bit på väg. Men det finns tider i livet då man ska fundera på sin framtid.

Vad hägrar?

– Det håller jag för mig själv.

Magnus Nilsson (M), ordförande i Signalistens styrelse menar att stiftelsens delvis nya uppdrag ligger till grund för att Catarina Johansson ska sluta som vd.

– Vi ska ändra inriktning på Signalisten, vilket är kopplat till flyktingmottagande och såna saker. Då byter vi ledning och tar fram en ny vd-kandidat, en mer kommunal person, en person med erfarenhet av kommunal förvaltning. Catarina är en vass kommersiell vd, men nu ska vi jobba på ett annat sätt. Vi är jättenöjda med henne och hennes arbete, vi är det lönsammaste bostadsbolaget i Sverige.

Har hon fått sparken?

– Nej, hon slutar i samråd med styrelsen. Det finns inget missnöje med hur hon har skött sitt jobb. Det är ganska osentimentalt. Det är inget ovanligt att man byter vd för att man ska göra något annorlunda, utan nu tar vi den här personen som per automatik har de här egenskaperna och erfarenheterna som vi efterfrågar.

Signalisten har flera konflikter med Hyresgästföreningen – ligger det bakom att hon slutar?

– Det där har pågått länge, det här är konflikter som pågått i flera år. De beror inte ens på Signalisten utan snarare på Hyresgästföreningen skulle jag vilja säga, som inte kan se vilka framtida behov vi har i vårt bestånd. Skulle det ha varit ett problem då skulle hon fått slutat för länge sen.

Vad innebär den nya inriktningen?

– Vi vet inte riktigt, men vi har ny lagstiftning som ställer extremt höga krav på att kommunerna ska hitta bostäder, både i befintligt bestånd och men också som modulbostäder.

Fler modulbostäder än vad som nu planeras?

– Ja det skulle jag kunna tro. Vi vet inte hur många vi kommer att behöva ta emot utan det är något vi får återkomma till.

Hur påverkas nuvarande hyresgäster av den nya inriktningen?

– De kommer inte att märka någonting.

Vem blir ny vd?

– Jag kan avslöja att det är en han och han tillträder rätt kvickt. I en mening är det en internrekrytering. Mannen på gatan vet inte vem det är men folk i branschen vet vem det är.