Därför får studenterna köpa sina lägenheter

Studentlyorna på Tellusvägen blir bostadsrätter för att attrahera olika målgrupper.
Studentlyorna på Tellusvägen blir bostadsrätter för att attrahera olika målgrupper.
Fler valmöjligheter för studenter – det är ett av skälen till att de nya studentbostäderna på Tellusvägen blir bostadsrätter.

Att köpa en lägenhet i miljonklassen när man saknar fast jobb och går på studiemedel är inte en ekvation som går ihop för alla. När Mitt i tidigare i veckan berättade Sollentunas andra studentbostadshus ska byggas på parkeringen mellan järnvägen och Tellusvägen var det många som undrade varför de blir just bostadsrätter.

Vi ringde upp bolaget Studentbacken som tillsammans med SSM som står bakom projektet.

Varför valde ni bostadsrätt som upplåtelseform i det här fallet?

Vi vill skapa fler valmöjligheter för studenter och erbjuder därför studentbostäder både som bostadsrätter och hyresrätter. Lägenheterna i Tentafabriken är yteffektiva och anpassade för studenter och är dessutom billigare än vanlig nyproduktion i centrala Sollentuna, säger Staffan Sälg, vd på Studentbacken.

Ni kräver studieintyg innan man får tillträda sin lägenhet – vad händer när man avslutar eller tar en paus i studierna?

– Man ska bedriva aktiva studier, men det finns inga krav på att man ska ta ett visst antal poäng. Och man kan självklart ta en paus i studierna. Precis som i en vanlig bostadsrätt kan man hyra ut den i andra hand, till exempel för att bli sambo på prov. Det enda kravet är att man hyr ut den till en annan student, säger Staffan Sälg och fortsätter:

– Efter avslutade studier har man rätt att bo kvar i ett år. Då kan man i lugn och ro söka jobb, leta efter en ny bostad och fundera på sin framtid. Efter ett år ska man påbörja en försäljning av lägenheten, men det finns ingen tidsfrist för försäljningen, förklarar han.

Hur regleras detta i en bostadsrättsförening?

– Det står inskrivet i stadgarna, och det är upp till medlemmen själv att följa dem. Styrelsen kommer inte att stå med några pekpinnar. Om någon inte följer stadgarna gör styrelsen en bedömning från fall till fall, säger Staffan Sälg.