De lär sig konsten att köpa en bostadsrätt

Bostadsrätten är ofta livets största investering. Nu finns det kurser att gå för den som vill undvika fallgroparna. Peder Halling är kursledare.
Bostadsrätten är ofta livets största investering. Nu finns det kurser att gå för den som vill undvika fallgroparna. Peder Halling är kursledare.
Det finns många fallgropar för den som ska köpa bostadsrätt. Nu kan du gå på kurs och lära dig att komma runt dem.

– Det är rena rama hasarden många gånger, och helst ska man bestämma sig redan när man står och trängs i farstun på visningen. Mäklarna vill ofta göra snabba affärer och företräder säljaren. Då är de inte så intresserade av att ta upp negativa aspekter, säger Peder Halling som till vardags jobbar som jurist och utbildningschef på organisationen Bostadsrätterna.

I höst leder han kursen Köpa och sälja bostadsrätt på Studiefrämjandet.

Att just ta sig tid att undersöka bostadsrätten och huset noggrant innan man slår till är det viktigaste av allt.

Många gör snedköp för att de inte vet vad de ska fråga efter, menar Peder Halling.

– Ring gärna någon i styrelsen innan du går på visning och be att få veta hur ekonomin ser ut och vad de har för renoveringar på gång framöver, tipsar Peder.

Fråga också om stambyten är på gång, det kostar mycket, med stor risk för avgiftshöjningar.

– Gå runt i huset och kolla det allmänna skicket. Lukta, och titta, är det smutsigt i trappan och luktar instängt kan föreningen ha dålig ekonomi och inte ha råd med ordentlig städning, eller så är det kanske fel på ventilationen?

– Knacka också gärna på hos ett par grannar och fråga hur de trivs. Är det en förening där man kommer överens är det ett stort plus.

Peder Halling jämför köpet med att man investerar i en större portfölj med aktier för någon miljon, där man troligen skulle kolla upp bolagen riktigt noga innan man bestämde sig.

– Nu kikar man mest på att det är en trevlig planlösning, om det finns balkong och var man ska sitta och dricka te. Men man köper så mycket mer än bara en lägenhet, man köper in sig i en ekonomisk förening, som äger huset, säger han.

I bofrågan nedan redogörs för vad det innebär att bli medlem i en bostadsrättsförening.

Fakta

Så undviker du fallgroparna

Förblindas inte av charmen utan kolla även att tätskiktet i badrummet är intakt och om golvbrunnen är bytt någon gång. Har det varit någon vattenskada i lägenheten?

Ta gärna med en besiktningsman, om du tänker slå till. Fackmannaögon kan avgöra risk för mögel, vattenläckor och se fel i ventilationen. Det är tråkigt att få in grannens matos i garderoben för att de har byggt sitt kök fel.

Läs årsredovisningen för att få en bild av föreningens ekonomi. Låg avgift är inte alltid en fördel, det kan betyda att föreningen snålat med underhållet.

Läs även underhållsplanen, om en sådan finns, och protokoll från senaste föreningsstämman.

Källa: Peder Halling