Dolda bud retar bostadsspekulanter

Bostad bostadsmarknad bostadsbyggande mäklare
Mäklare kan inte neka att förmedla dolda bud, även om det retar andra budgivare.
Dolda bud, som hålls hemliga för andra spekulanter, har blivit vanligare på Stockholms bostadsmarknad, enligt mäklare. Det leder till irritation bland budgivare som upplever hur bostadsaffärer plötsligt avslutas utan att de fått chansen att bjuda över, rapporterar SVT.

Med dolt bud menas att en potentiell köpare lägger ett bud på ett objekt med villkoret att detta inte ska förmedlas till övriga spekulanter, och ofta med ambitionen att ett kontrakt ska skrivas så snabbt som möjligt.

Det är fullt lagligt, men skapar ofta ilska och besvikelse hos budgivare som plötsligt ställs inför faktumet att lägenheten eller fastigheten redan är såld.

Vanligare på avvaktande marknad

– Det är ett relativt vanligt kundärende att budgivare blivit besvikna och tror att det är mäklaren som undanhållit information. Men det är helt upp till säljaren att bestämma om det dolda budet ska tas emot eller inte, säger Johan Nordenfelt, informationschef på Erik Olsson Fastighetsförmedling, till SVT.

Han tror att den mer avvaktande situationen som nu råder på bostadsmarknaden, där försäljningar tar längre tid, gör att köparna kan ställa högre krav och vara lite fräckare.

”Bra att vi pratar om det”

Svensk Fastighetsförmedling rekommenderar sina kunder att inte använda sig av dolda bud, men mäklare måste enligt lag förmedla alla bud.

– Det är bra att vi pratar om det så marknaden vet att det förekommer, säger Liza Nyberg, vd på Svensk Fastighetsförmedling, till SVT.