Domen ändras: Grönt ljus för spektakulära hus

Så här var det tänkt att husen vid Värtavägen och Furusundsgatan ska se ut.
Så här var det tänkt att husen vid Värtavägen och Furusundsgatan ska se ut.
.
.
Efter ett nytt beslut ändras planerna för det spektakulära bygget vid Värtavägen.

I mars förra året stoppades planerna på bygget av projektet Ordonnansen i korsningen Värtavägen och Furusundsgatan. Mark- och miljödomstolen menade att byggnaderna skulle bli för stora och att man inte tagit tillräcklig hänsyn till den befintliga bebyggelsen på Gärdet. Ett beslut som fick stadsbyggnadsborggarrådet Roger Mogert (S) att bli rejält vred.


LÄS MER: ”Domstolen ska ge fan i att leka arkitekter”


– Jag vet inte om jag ska skratta eller gråta. Det är en extremt märklig dom och närmast skandalös måste jag säga. Deras uppgift är att granska juridiska frågor, inte det estetiska och utseendet på husen. Det är inte deras kompetens eller uppgift, och det är redan gjort av andra som faktiskt kan frågorna, dundrade Roger Mogert då.


LÄS MER: Spektakulära hus på gärdet stoppas


Staden överklagade beslutet till mark- och miljööverdomstolen som nu har ändrat beslutet från föregående instans och detaljplanen med de spektakulära husen är alltså återigen den som gäller, något som Östermalmsnytt var först med att rapportera.

– Vi är mycket glada över att äntligen kunna komma vidare med projektet och erhålla en lagakraftvunnen detaljplan för bostadsändamål. Det är också glädjande att domslutet är såväl tydligt som definitivt och inte går att överklaga. Vi kommer nu att kraftsamla kring att komma igång och lansera detta spännande bostadsutvecklingsprojekt under 2017, berättar Samir Taha, vd på Aros bostadsutveckling i ett pressmeddelande.

Fakta

Får upp till 12 våningar

Cirka 110 lägenheter i två hus skulle uppföras med verksamhetslokaler i bottenplan och garage i källarplan.

Våningsantalet varierar mellan 4 och 12 våningar.

Husen skulle ligga vid Värtavägen och Furusundsgatan.

Nuvarande byggnad som innehåller bensinstation, garage och kontor rivs.

Källa: Stockholms stad