Dyrare att bo i hus i Stockholm Nu våras det för svartmyrorna

Bostad Var femte villaägare i länet betalar över 10 000 kronor per månad i sammanlagd boendekostnad. Det är den största andelen i landet, enligt en undersökning bland drygt 4 000 personer gjord av Svensk Fastighetsförmedling.

Men om man i stället tittar på andelen villaägare som har en månadskostnad över 5 000 kronor placerar sig Skåne högst med 63 procent.

– Att Stockholm ligger högst inom högkostnadskategorin är ingen överraskning men det är anmärkningsvärt att andelen villaägare som betalar över 5 000 kronor är högre i Skåne och Uppsala, säger presschefen Bessie Wedholm.

Billigast bor husägarna i Dalarna där 52 procent har en snittkostnad lägre än 5 000 kronor.

Bostad Nu vaknar svartmyrorna ur sin vinterdvala och söker sig hungriga in i bostäder på jakt efter mat.

Orsaken är att det finns för lite att äta för dem ute i naturen den här årstiden. Problemet med myrorna var i förra veckan stort i länet enligt Anticimex, som poängterar att det inte lönar sig att försöka bli av med myrorna genom att jaga och döda dem. I stället är det viktigt att myrorna inte hittar föda i huset och lämnar doftspår.

Företaget rekommenderar därför bland annat att bära ut sopor regelbundet och dammsuga och våttorka ofta. Det är också en god idé att avlägsna eller trimma buskar som växer intill huset eftersom eventuella bladlöss lockar till sig myrorna.