Ett delat vardagsrum gjorde trean till fyra

Ni blir fler i familjen och behöver ett extra rum. Men att hitta en fyra eller större i Stockholm är lättare sagt än gjort.

Då kan lösningen vara att utöka lägenheten med ett extra rum, precis som Lotta Westman och hennes familj gjort.

Två av de fyra barnen flyttade hem- ifrån och Lotta, sambon och tonårssönerna flyttade från femman i Tyresö till en trea längre upp på samma gata, för att få ner hyran.

– Tanken var att Robin och Andreas skulle dela rum, men det fungerade inte så vi bestämde oss för att dela av vardagsrummet för att få ett rum till, säger Lotta.

En bekant pensionerad snickare löste problemet och i det nya rummet, med beiga väggar och Hammarbyflaggan ovanför sängen, bor i dag Robin, 15, och hamstern Leffe.

Lotta hyr lägenheten, men fick okej av sin hyresvärd att bygga en vägg så länge den skulle kunna gå att ta bort om nästa hyresgäst önskade.

Men att trean förvandlades till en fyra har än så länge enbart väckt positiv uppmärksamhet.

– Vi försöker byta den mot en etagefyra längre ner på gatan. Vi är inne i ett triangelbyte som vi hoppas går igenom så småningom. Alla som varit här och tittat på vår lägenhet har sagt ”gud va bra, så skönt att ha ett extra rum”, berättar Lotta.

Som hyresgäst har du, enligt Hyresgästföreningen, rätt att göra mindre förändringar i lägenheten, som att måla och tapetsera. Så länge du ser till att resultatet blir snyggt gjort och att material och färger tillhör ”normal smak”.

Du kan också byta ut garderobsdörrar eller köksluckor, men spara de gamla. De är värdens egendom. För att ändra på fast inredning eller flytta väggar behövs värdens tillstånd.

Den som äger en bostadsrätt kan göra större förändringar utan att be om lov, som att sätta upp en vägg. Vill man plocka bort en vägg behövs dock ett styrelsebeslut.

– Grundprincipen är att du som bostadsrättsägare ansvarar för allt du kan se och ta på inne i bostaden. Föreningen ansvarar för stommen, väggar, tak, ja allt bakom ytskiktet, säger Kerstin Frykberg Andersson vid organisationen Bostadsrätterna.

Du får alltså tapetsera, måla och lägga golv ovanpå det befintliga. Men kolla gärna en extra gång i stadgarna innan du sätter igång för att vara säker på vem som ansvarar för vad i bostaden.

Trean på 76 kvadratmeter räckte inte till för Lotta Westmans familj, så vardagsrummet delades i två med hjälp av en ny vägg och Robin, 15, fick ett eget rum.

Fakta

Tillåtet att bygga om i bostadsrätten

Köket får du bygga om själv, dock inte dra om elen. Ska köket flyttas måste detta godkännas av styrelsen då även vattenrör, ventilation och avlopp måste flyttas.

Elinstallationer måste oftast utföras av certifierad elektriker.

Badrum får du bygga om själv, men det kan bli problem med försäkringsbolaget vid en eventuell skada. Källa: Fakta: Bostadsrätterna