Ettorna slår rekord – går för flera miljoner

15 kvadratmeter för två miljoner. Bostadsmarknaden slår nya prisrekord om och om igen – och framför allt ettorna. I ytterförorterna ökar dessutom priserna mer än i innerstan.

De är små – och attraktiva. Enrumslägenheterna går för extremt stora summor pengar och slår hela tiden nya prisrekord, enligt flera mäklare. Småettor i innerstaden kan hamna på långt över 100 000 kronor i kvadratmeterpris.

Per-Arne Sandegren är analyschef vid Svensk Mäklarstatistik.

– Ettorna i innerstaden kan säljas för flera miljoner. Det är något av det mest extrema som vi har sett, säger han.

De som köper bostäderna är oftast ungdomar – de som studerat klart och vill bo centralt. Många gånger är föräldrarna med och finansierar.

– Även om det är höga kvadratmeterpriser så är lägenheten deras biljett in till innerstaden och bostadsmarknaden. Sedan kanske några få lägenheter är övernattningslägenheter för affärsmän eller politiker.

Per-Arne Sandegren menar att det finns flera faktorer som gör att bostäderna fortsätter att öka. Låg ränta, extremt liten nyproduktion, hög inflyttning och god konjunktur är några av hans förklaringar.

– Vi ser inte tecknen som behövs för att det ska svalna av. Prisstegringen kan inte pågå i all evighet, det är orimligt, men vi hittar inte faktorerna som kan dämpa marknaden.

I innerstaden har priserna ökat med cirka 10 procent det senaste året, medan i närförorterna handlar det om en ökning med 16 procent. I ytterförorterna har priserna stigit ännu mer – med 20 procent i söderort, enligt Svensk Mäklarstatistik.

– Priserna i Enskede ligger på nivåer där innerstan låg för några år sedan, säger Per-Arne Sandegren.

Carolina Svahn är mäklare på Erik Olsson.

– Gullmarsplan och Midsommarkransen är områden där små bostäder säljs extra dyrt nu. Där har vi sålt flera mindre bostäder för mer än 80 000 kronor per kvadratmeter, säger hon.

Närheten till kollektivtrafiken är en avgörande faktor till vad slutpriset blir. Ett område där detta märks av är Bergshamra i Solna.

– Jag har många spekulanter som vill ha bostad just där då det är nära till kommunikationer, säger Filip Smedlund, mäklare vid Svenska Mäklarhuset.

Ingen av de mäklare som Lokaltidningen Mitt i har pratat med spår att marknaden är på väg att nå toppen.

– Det är väldigt stort intresse för små lägenheter och de går väldigt dyrt. Vi trodde att vi hade nått taket förra året, men det bara fortsätter uppåt, säger Christian Malmsäter, mäklare vid Svensk fastighetsförmedling.