Min lokala hjälte

Extremt lågt utbud av bostäder till salu

Bostadsmarknaden är inne i en spiral där ett lågt utbud gör att bostäderna säljs snabbt, vilket gör att antalet objekt som ligger ute blir ännu lägre.
Bostadsmarknaden är inne i en spiral där ett lågt utbud gör att bostäderna säljs snabbt, vilket gör att antalet objekt som ligger ute blir ännu lägre.
Det är ont om lägenheter och hus till salu på marknaden just nu. Bostäderna säljs snabbare och priserna pressas upp.

Och ett lägre utbud leder till ett ännu lägre utbud, menar mäklarna.

Det är ett väldigt starkt tryck på bostadsmarknaden.

– Det var länge sedan utbudet var så lågt. Samtidigt är köpintresset väldigt starkt. Med vanlig enkel ekonomisk teori är det en förklaring till att de höga priserna, säger Ingrid Eiken, ordförande i branschorganisationen Mäklarsamfundet.

På bostadssajten Booli märks effekterna av att få bostäder är till salu.

– Vi ser att färre mäklare prissänker annonser och att det går snabbare att sälja, säger Josephine Linghammar, marknadsansvarig.

Jämfört med i oktober förra året är det 17 procent färre villor i ute till försäljning i länet på sajten. Bostadsrätterna är 14 procent färre.

Också på konkurrenten Hemnet märks nedgången. Villautbudet sjönk med 19 procent samma period, bostadsrätterna med 24.

Inte sedan 2010 har så få bostäder varit till salu.

Antalet besökare på Hemnet var rekordmånga under augusti och har fortsatt ligga på en hög nivå.

Fler försöker komma åt bostäderna innan visning. Det konstaterar Fredrik Helmstrand, vd för SkandiaMäklarna.

– Mäklaren har spekulantlistor med kunder som söker vissa bostäder. Men det vanligaste är att bostäderna läggs ut på nätet och att budgivare kommer in innan visning, säger han.

Svenska Mäklarhuset frågade nyligen fastighetsmäklare på 25 kontor i Stockholm om utbudet.

– Det är många fastighetsmäklare som anger att ett lågt utbud leder till att färre hittar ett nytt boende och därför avvaktar med sig egen försäljning, säger Claudia Wörmann, analyschef på Svenska Mäklarhuset.

Mäklarna hade flera förklaringar till det låga utbudet – som bolånetaket och att bankerna oftare kräver att man säljer innan köp.

Och det lilla utbudet leder till ett ännu lägre utbud.

– Det blir snabbare förmedlingstider på det som kommer ut, och det ger ju ännu färre bostäder till salu, säger Claudia Wörmann.