Familjen hittade sin hyresrätt på Blocket

Jakob Abrahamsson hittade en ny hyresrätt via Blocket.
Jakob Abrahamsson hittade en ny hyresrätt via Blocket.
Bytessajter, Facebook, lappar i mataffärer och Blocket. Jakob Abrahamsson provade många vägar innan de hittade en hyresrätt att byta mot.

– Det tar väldigt mycket tid att leta bytespartner, säger han.

Familjen Abrahamsson fick plats i 2,5-rummaren på Götgatan på Södermalm när de var tre. Men när det andra barnet föddes satte tankarna på ett bostadsbyte igång på allvar.

De registrerade sig på två bytessajter.

– Man lägger lätt någon timme per dag, det gjorde vi i perioder, säger Jakob Abrahamsson.

Familjen svarade på mängder av mejl, var på några visningar. Allt rann ut i sanden. Byteskedjor med tre parter – eller fler – var inte ovanliga på sajterna.

– Många personers viljor måste klaffa. Det finns också få hyresrätter i city men även i närförorterna i och med att så många sålts ut och ombildats och få nya byggs. Ju sällsyntare hyresrätterna blir desto hårdare håller man i sitt kontrakt, vilket gör det svårt för oss hyresgäster att byta boende när vår livssituation förändras, säger Jakob Abrahamsson.

Familjen provade även andra vägar. De satte upp lappar dit de ville flytta, lade ut efterlysningar på Facebook och annonserade i dagstidningar.

I början letade de efter sitt drömboende.

– Efter ett tag övergick det till ett ganska pragmatiskt letande efter en lägenhet med åtminstone två sovrum på söder, i närförorter eller någonstans i innerstan.

Till slut fick familjen napp.

– Vi tyckte Blocket verkade flyktigt eftersom annonserna glider bort efter hand, men jag tror faktiskt det var nyckeln. De som annonserar där är aktivt letande och vill byta nu, säger Jakob.

Familjen fick en handfull svar, gick på ett par visningar och fastnade för en trea på Södermalm som de nu boat in sig i.

– Vi funderade några dagar. När vi hade bestämt oss gick det väldigt snabbt. Respektive hyresvärd var väldigt flink i pappersarbetet och inom en och en halv månad hade vi flyttat, säger Jakob.

Fakta

Jakobs tips för lägenhetsbytet

Tänk igenom vad du vill att lägenheten ska ha för egenskaper. Gradera dina önskemål. Var beredd att kompromissa med de mindre viktiga.

Var aktiv och sök på flera sätt – bostadsbytarsajter, annonssajter, tidningar till exempel. Sätt upp fysiska lappar dit du vill flytta och digitala lappar i sociala medier.

Var artig och svara snabbt på förfrågningar – även om du inte är intresserad.