Var femte lägenhet i Vasastan reas ut

Bopriserna faller i Vasastan.
Andelen prissänkta annonspriser i Vasastan har ökat från 11,4 till 22,1 procent.
Andelen prissänkta bostadsannonser i stan är fler än på många år.
På Norrmalm tvingas 22 procent av säljarna att sänka sina annonspriser.
– Anmärkningsvärt, säger Matilda Adelborg på analyssajten Booli.

Förutsättningarna på Vasastans bostadsmarknad har förändrats radikalt – på bara några månader. Efter upptrissade budgivningar och rekordökningar har marknaden svängt och priserna mattats av.

Köparna jublar, men för de som vill sälja är läget betydligt mindre gynnsamt. Förändringen märks inte minst i bostadsannonserna.

Var femte utropspris sänks

Andelen prissänkta annonspriser i Vasastan har ökat från 11,4 till 22,1 procent, om man jämför november månad 2016 med samma månad i år. I oktober i år låg siffran på 15 procent. Det visar nya siffror från bostadsanalyssajten Booli.

Nyligen sänktes en tvåa på Torsgränd med 750 000 kronor, från 5 500 000 till 4 750 000 kronor, motsvarande 13,6 procent. En trerummare på Hälsingegatan gick från 8 till 7 miljoner och en fyrarummare på Upplandsgatan sänktes från 15 750 000 till 13 900 000 kronor.

Och trenden går igen i hela stan. I samtliga 14 stadsdelar har andelen prissänkta annonser i november ökat jämfört med samma månad i fjol. Senast så många lägenheter prissänktes i Stockholm under kort tid var när accepterat pris infördes hösten 2011, enligt Booli.

– Säljarna är marknadens sista optimister, så när många väljer att sänka sina utropspriser samtidigt är det anmärkningsvärt, säger Matilda Adelborg, pressansvarig på Booli. 

”Köpare och säljare är inte överens”

Enligt henne tyder prissänkningarna på att köparna inte lever upp till säljarnas förväntningar. Det nya läget kan också leda till att många avvaktar innan de ger sig in i en bostadsaffär.

– Det tyder på att köpare och säljare inte är överens just nu. Köpare lyssnar på den som säger att priserna kommer rasa ännu mer, och säljare lyssnar på den som säger att det snart vänder. Köpare och säljare har olika prisförväntningar helt enkelt. 

Är det här slutet för lockpriserna?

– Lockpriser har kommit och gått under åren och jag tror att det kommer att användas även framöver, tyvärr.

De största förlorarna är de som köpte en lägenhet när priserna var som allra högst – och som nu tvingas sälja.

– För dem kan det innebära en liten förlust. Men efter år av kraftiga uppgångar är det viktigt att komma ihåg att bostadsmarknaden kan gå både upp och ner, säger Matilda Adelborg.

Fakta

Andelen sänkta utropspriser i november 2017

Norrmalm: 22,1

Östermalm: 17,9

Södermalm: 15,5

Kungsholmen: 14,5

Bromma: 15,4

Enskede-Årsta-Vantör: 13,4

Farsta stadsdelsområde: 6

Hägersten-Liljeholmen: 14,1

Hässelby-Vällingby: 20,4

Rinkeby-Kista: 18,9

Skarpnäcks stadsdelsområde: 12,1

Skärholmen: 7,5

Spånga-Tensta: 9

Älvsjö: 22,1