Fler köande får vänta längre på egen bostad

Konkurrensen hårdnar om hyresrätterna. Kön växte med över 33 000 personer i fjol, och nu står var tredje länsinvånare i bostadskön. Samtidigt förmedlades inte fler lägenheter.

Över 364 000 personer från hela länet står i Stockholms stads bostadsförmedlings kö. Förra året ökade kön med 10 procent.

Jenny Burman, kommunikationschef, är inte förvånad.

– Stockholm växer. Allt fler vill komma hit för att jobba och bo. Då blir det större efterfrågan på lägenheter.

Men de flesta – 84 procent av dem som står i kön – har redan ett ”ordnat boende” som förstahandskontrakt eller egen bostadsrätt.

– För många är köandet mer långsiktigt, för att säkra upp inför framtiden, säger Jenny Burman.

Cirka 69 000 personer beräknas söka bostad aktivt, enligt bostadsförmedlingen.

En av dem är Shuhrat Bozorov som har stått i kön sedan 2009. Han bor med sin fru och fem barn i en tvåa på 44 kvadratmeter i Rinkeby men vill ha något större.

– De säger till mig att jag måste stå i kö i fem år. Det är en mycket lång tid. Jag försöker byta men ingen vill, säger han.

Sara Berghed har en kötid på sju år. Hon bor i andra hand i Hjulsta och letar efter ett förstahandskontrakt nära jobbet i Sundbyberg.

– Jag hamnar långt ner i kön. Det är tråkigt att man ska behöva så lång tid för att få en bostad. Jag hoppas politikerna lyssnar och bygger fler lägenheter, säger hon.

I fjol förmedlades 9 974 bostäder, vilket är en minskning med 100 stycken mot året innan.

– Något år har vi fler lägenheter, något annat år färre. Det varierar, säger Jenny Burman.

Men kötiden blir allt längre. De som fick en bostad i fjol hade i snitt köat mellan 4 och 7 år. För tre år sedan fick de flesta en bostad på 2–4 år.

– Det är en tuff bostadsmarknad. Och det kommer att vara en fortsatt hård konkurrens om lägenheterna också i framtiden.

Kommer kötiderna att fortsätta öka?

– Det är svårt att spekulera i eftersom det beror på hur mycket det byggs och hur många som flyttar hit, säger Jenny Burman.

Förra året ställde sig 33 000 nya bostadssökande i kön som nu består av sammanlagt 364 000 personer.