Flottaste hyresrätten – slott i Kristineberg

Annika Gerdin vågar inte gissa hur stort intresset är för den udda hyresrätten.
Annika Gerdin vågar inte gissa hur stort intresset är för den udda hyresrätten.
Rum efter rum öppnar sig i den 234 kvadratmeter stora lägenheten.
Rum efter rum öppnar sig i den 234 kvadratmeter stora lägenheten.
Åtta rum i ett slott från 1700-talet – nu står en av stadens mest spektakulära hyresrätter tom på Kungsholmen.
– Det blir första gången som den här lägenheten läggs ut i bostadskön, säger Annika Gerdin, förvaltare på Stadsholmen.

Rum efter rum öppnar sig när man stiger in i lägenheten på andra våningen i huvudbyggnaden på Kristinebergs slott. Takhöjden är, som man kan förvänta sig i ett slott, generös och väggarna är klädda med vävspända, målade tapeter. Kakelugn finns i nästan varje rum.

Kristinebergs slott

Kakelugn finns i nästan varje rum. Foto: Melina Reid

Stor renovering väntar

Lägenheten är på totalt 234 kvadratmeter och hyran har legat på 16 000 kronor i månaden. Den hyreskostnaden lär dock stiga rejält, för när lägenheten nu står tom för första gången sedan 60-talet väntar omfattande renoveringar.

– Vi måste slipa golven och åtgärda sprickor i taket. Sedan är det en diskussion om vi ska byta stammarna nu när lägenheten står tom. Jag tror det här kan vara klart tidigast om ett år, säger Annika Gerdin när hon visar runt i den spektakulära hyresrätten.

Kristinebergs Slott. Foto: Melina Reid

Svårt att bedöma intresset

Helt praktisk är inte bostaden. Förutom ömtåliga snickerier är alla rum genomgångsrum vilket gör det svårt att stänga till. Annika Gerdin vågar inte gissa vilket intresse som finns för lägenheten.

– Det svårt att veta. Lägenheten har ju aldrig tidigare lagts ut i bostadskön. Vi hoppas att de som flyttar in här har förståelse för vilken typ av bostad det är och är varsamma, säger hon.

En resa mellan olika epoker

Att gå runt i lägenheten är lite som att göra en resa i tiden. De stora rummen andas fortfarande 1700-tal medan köket är installerat på 1960-talet och hade lika gärna kunnat ha stått i en lägenhet i någon av stadens närförorter.

Utanför har staden också förändrats i rask takt. DN-skrapan syns från vardagsrummet och idag kliver den som bor i slottet rätt ut på Kristinebergsskolans skolgård.

– När man tittar ut genom fönstret ser man både den gamla parken och lyftkranar längre bort. Jag tycker det är häftigt, säger Annika Gerdin.

Kristinebergs slott

Urverket till klockan på taket är en klenod. Foto: Melina Reid

Fakta

Slottets historia

Huvudbyggnaden uppfördes i mitten på 1700-talet sedan handelsmannen Roland Schröder köpt hela egendomen Kristineberg.

1864 togs fastigheten över av Direktionen för Frimurarebarnhusets. De inrättade ett barnhem för föräldralösa barn. Då byggdes också två stora flyglar norr om huvudbyggnaden.

1920 köpte Stockholms stad Kristinebergs gård i syfte att utveckla stadsdelen Kristineberg. Det är först vid den här tiden som fastigheten börjar benämnas som slott.

Två privatbostäder inreddes under 1930-talet i slottet. Idag finns en tredje mindre lägenhet högst upp. Under 1960-talet renoverades lägenheterna när nya hyresgäster flyttade in.

2005 övertog Stadsholmen förvaltningen av huvudbyggnaden med paviljonger.

Källa: Stadsholmen