Förvaltaren stoppar ombildningar av hyresrätter

Mittenstyret har ändrat inriktningen på Förvaltaren helt och hållet.
Mittenstyret har ändrat inriktningen på Förvaltaren helt och hållet.
Tvärnit – Två strukna meningar i Förvaltarens ägardirektiv har fått stor betydelse.
Nu vänder Mittenstyret inriktningen på fastighetsbolaget helt om, och kommer säga nej till i princip alla förfrågningar om ombildningar av hyresrätter.

På gårdagens kommunstyrelsemöte ströks två meningar ur ägardirektiven för Förvaltaren – det dokument som fastighetsbolagets styrelse har att luta sig mot:

“Hyresgästers önskan om att ombilda hyresrätter till bostadsrätter ska prövas i positiv anda” och “Koncernen har rätt att fatta beslut om försäljning av hyresfastighet till bostadsrättsförening enligt affärsmässiga principer”, finns inte längre med.

Det ska extremt mycket till för att ombildningar ska gå igenom nu

Peter Schilling (S)

Det kan tyckas som en petitess, men strykningarna har stor betydelse.

– Styrelsen i Förvaltaren har som uppdrag att följa ägardirektiven, så har det tidigare kommit in en bostadsrättsförening som vill ombilda så har styrelsen i princip inte kunnat säga nej, säger Peter Schilling (S), kommunstyrelsens ordförande.

Nu är läget dock ett annat:

– Att ta bort dessa två meningar ändrar bolagets inrikting helt, från att ha varit tvingade att göra ombildningar till att nu vända skutan helt om. Det signalerar en viktig förändring för Förvaltaren, säger Peter Schilling.

På bild Peter Schilling (S)

Peter Schilling (S). Foto: Anna Z Ek.

Kommer några hyresrätter alls att kunna ombildas framöver?

– Det vi gör är att byta inriktning på Förvaltaren till att bygga offensivt och inte vara ett försäljningsbolag vilket det har varit de senaste åren. Man kan inte förbjuda ett fastighetsbolag att godkänna ombildningar, men det ska extremt mycket till för att ombildningar ska gå igenom nu, säger Peter Schilling.

Lånar pengar för att investera

Kan man då bygga utan de inkomster som ombildningar ger? ja visst menar Peter Schilling:

– Förvaltaren har bra betalningsförmåga och en fin balansräkning så det finns goda förutsättningar för att låna pengar för att investera, säger han.

Att förhindra ytterligare ombildningar är en enormt viktig seger

Catja Kaloudis (V)

Vänsterpartiet jublar över förlaget och röstade ja till att ändra ägardiraktiven under kommunstyrelsemötet. Resten av oppositionspartierna röstade nej.

– Att förhindra ytterligare ombildningar är en enormt viktig seger för Vänsterpartiet och har varit ett villkor för den valtekniskasamverkan med det nuvarande minoritetsstyret, säger Catja Kaloudis (V), oppositionsråd och gruppledare för Vänsterpartiet.

Catja Kaloudis gruppledare och oppositionsråd (V) Sundbyberg

Catja Kaloudis (V). Privat bild.

Vill få ner hyrorna i vissa fastigheter

Förvaltaren kommer att börja bygga bostäder både i Västra Ursvik och kring klockstapeln i Ör, och i Hallonbergen pågår bland annat förtätningar – alla dessa tre projekt kommer att ge många nya bostäder menar Peter Schilling. Någon exakt siffra på antalet bostäder vill han inte ge än.

Vänsterpartiet hoppas dock på 500-1000 nya hyresrätter under mandatperioden.

– Det är enormt viktigt att Sundbyberg har en stark allmännytta som alla har råd att bo i. I dag är tiden i hyreskön alldeles för lång, säger Catja Kaloudis.

Förvaltaren ska nu börja bygga nya hyresrätter i bland annat Ör och Ursvik. Foto: Arkivbild.

Vänsterpartiet vill även öppna upp för andra typer av kontrakt, som till exempel kompiskontrakt, och att få ekonomiskt bistånd att räknas som en inkomst, vilket det inte gör i dag, berättar Catja Kaloudis.

– Vi har även ett socialt bostadsansvar som vi måste ta och vi håller nu på att, tillsammans med Förvaltaren, titta på hur man skulle kunna få ner hyrorna i vissa fastigheter, berättar Peter Schilling.