Fullt fungerande cyklar slängs på tippen

De här cyklarna slängdes efter att Svenska bostäder rensat ur en fastighet på Varvsgatan på Södermalm.
De här cyklarna slängdes efter att Svenska bostäder rensat ur en fastighet på Varvsgatan på Södermalm.
När Svenska bostäder rensar ut förråd tar man inte alltid hänsyn till om sakerna man slänger är hela eller trasiga. Allt kan köras till tippen.
– Ibland behöver man ta den enklaste vägen, säger Kenneth Claesson, Svenska bostäders distriktschef för innerstaden.

När Anneli Schöldström gick utmed Varvsgatan på Södermalm såg hon hur ett förråd tömdes på cyklar. De lastades upp på en lastbil och hon blev nyfiken på var cyklarna skulle föras.

– Beskedet jag fick var då att de skulle kastas, säger hon.

Hon undrade då om det fanns möjlighet att ta en cykel.

– Först fick jag beskedet att det var ok, men sen fick jag höra att det inte gick. Att de skulle köras till tippen. För mig är det kapitalförstöring.

På bilden som Anneli Schöldström skickar till Mitt i ser man att cyklarna helt saknar rost och ser fullt fungerande ut.

Det kommunala bostadsbolaget Svenska bostäder, som äger den aktuella fastigheten med förråd på Varvsgatan, har beställt rensningen från en städfirma. Bolaget håller med om att det kan tyckas märkligt att man i det aktuella fallet hellre slänger cyklarna än att ge bort en eller flera till förbipasserande privatpersoner.

– Jag kan förstå att det kan verka fyrkantigt och stelbent, säger Kenneth Claesson som är Svenska bostäders distriktschef för innerstaden.

Han understryker att inget fel har begåtts av städfirman som rensat förrådet och kört cyklarna till tippen.

– De har utfört det jobb som de skulle göra. Vi har gjort den här bedömningen och det får vi stå för.

Han menar att man från Svenska bostäders håll har samarbetspartners som man annars skänker övergivna cyklar till men att det i det här fallet handlade om ett jobb som skulle göras.

– Ibland behöver man ta den enklaste vägen, säger han och menar att det tar tid och resurser att organisera och distribuera cyklarna åt olika håll när förråd rensas.

Så det här kan komma att hända igen?

– Ja, i princip kan det hända igen, säger Kenneth Claesson.

Anneli Schöldström, som upptäckte den aktuella utrensningen, tycker att cyklarna gör bättre nytta på andra platser än på tippen.

– Skänk dem till stadsmissionen eller till nyanlända. Det finns massa folk som hade haft nytta av de här cyklarna, säger Anneli Schöldström.

Ann-Margarethe Livh (V) som är bostads- och demokratiborgarråd tillika ordförande för Svenska bostäder svarar på frågorna från Mitt i per e-post:

”Alla fungerande cyklar bör tas tillvara och jag vet att Svenska bostäder försöker göra det.”

Bör det inte finnas en rutin för hur det här hanteras så att det inte slängs fler cyklar?

”Bolagets grundinställning är att cyklar ska tas omhand. Att ta fram rutiner är ett intressant förslag, det är viktigt för både mig och Svenska bostäder att vi inte slänger något i onödan”.