Sju galna byggen som aldrig blev av
Året var 1906 och den erkände arkitekten Ferdinand Boberg fick i uppdrag att uppföra ett Nobelpalats i Alfred Nobels minne. Platsen var nuvarande Nobelparken intill Strandvägen.
Boberg fick fria händer och gjorde allt för att tänja på gränserna. Resultatet blev något som Stockholm aldrig skådat: En gigantisk stenbyggnad som reste sig 70 meter upp från Djurgårdsbrunnsviken och påminde om ett indiskt tempel.
1911 presenterade Ferdinand Boberg sitt Nobelpalats (som skulle ligga i Nobelparken på Östermalm). Palatset blev aldrig verklighet. Foto: Wikipedia
Förslaget fick massiv kritik. Arkitektkåren tyckte att huset var alldeles för ”osvenskt” och dessutom skenade kostnaderna iväg. 1913 lades planerna ned.
Ferdinand Boberg gick under jorden och återvände aldrig till arkitektyrket.
– Han var van att bli betraktad som ett geni. När Nobelpalatset inte blev av krossades hela hans karriär i en stöt, säger Nils Gustafsson, masterstudent på KTH och arkitekt på Brunnberg & Forshed som rekonstruerar Nobelpalatset i sitt examensarbete.
”När jag såg förslaget blev jag blixtförälskad. Men byggnaden är ganska opraktisk och inte särskilt funktionell.”
Nils Gustafsson, masterstudent på KTH
Nu, när debatten om det nya Nobel Center går het, vill Nils Gustafsson ge nytt liv åt Ferdinand Bobergs vision. Med hjälp av en 3D-skrivare ska han skapa en halv meter hög modell av Bobergs gamla prestigebyggnad.
– När jag såg förslaget blev jag blixtförälskad. Men byggnaden är ganska opraktisk och inte särskilt funktionell. Jag har tagit hänsyn till kritiken och gjort flera viktiga ändringar för att ta Nobelpalatset in i framtiden. Det var så nära att det blev av, så hur fel kan Boberg ha haft?
Nobelpalatset är inte det enda bygget i Stockholm som stoppats av högljudda kritiker. Thor Thörnblads skyskrapa på Blasieholmen som presenterades 1927 var 40 våningar högt och skulle innehålla en simhall, restauranger, biograf, en lekplats och en husläkarmottagning. Stockholms stadsbyggnadskontor kallade skyskrapan för ett luftslott och planerna skrotades.
Gotham City? Thor Törnblads gigantiska kontorsskrapa vid Norra Blasieholmshamnen, intill Nybroviken, stoppades på 20-talet. ”Ett luftslott”, ansåg Stockholms stadsbyggnadskontor.
Ett annat exempel är den 190 meter höga Stockholmsfyren i Ropsten som skulle konkurrera med Malmös stolthet Turning Torso. Förslaget togs fram 2009 men fimpades 2015. Alldeles för vågat, tyckte stockholmarna.
Stadens invånare lär inte behöva vänta länge på nästa byggstrid. Snart avgörs den infekterade frågan om Nobel Center på Blasieholmen.
Enligt KTH-studenten Nils Gustafsson finns det en risk för att historien upprepar sig.
– Det skulle kunna bli exakt samma visa som med Nobelpalatset. Skillnaden är att den här gången är det folket som tycker illa om bygget, inte arkitektkåren.
... och nio byggen som förändrade Stockholm:
Vilken blir årets Stockholmsbyggnad 2017?
Förra året vann Arkitekthögskolan
De skissar på framtidens Stockholm
Ta farväl av slutna kvarter i monotona färger. I framtiden bor vi i klimatvänliga skilsmässohus i trä. Eller?
Var ska vi bo? Här ska vi bo!
Var bor pensionären, studenten och barnfamiljen i framtiden?
Senaste trenden – att bo som på hotell
Hotelliknande fastigheter med trygga ”allt i ett”-koncept är den senaste trenden.