Graffitikonsten har klivit in i stugvärmen

Pierre Örnryd lägger sista handen på Batmangraffitin i lägenheten i Enskede i södra Stockholm.
Pierre Örnryd lägger sista handen på Batmangraffitin i lägenheten i Enskede i södra Stockholm.
15 sprejburkar och 7 timmar. Det krävdes för att skapa Batmanmålningen på hallväggen i Enskede.

– Graffiti har blivit trendigt på senare år, säger Pierre Örnryd.

Det luktar svagt av sprejfärg i lägenheten i Enskede i södra Stockholm. För sju timmar sedan började Pierre Örnryd att skissa med blyerts. Fält efter fält har fyllts med sprejfärg och konturer med tusch. Nu – femton sprejburkar senare – är det bara strecket kvar till myntet som Two-Face ska studsa på Batmans tinning.

– Det är lite svårt, man skulle nästan ha en linjal, säger Pierre när han sprejar strecket.

Idén till målningen fick Richard Karlsson som flyttade in i lägenheten i somras.

– Jag ville ha något coolt på hallväggen. Jag diggar Batman och tänkte bara att han och Bane och Jokern skulle stå bredvid varandra.

När Pierre var klar med skissen hade han också slängt in Two-Face och låtit karaktärerna övermanna Batman.

Det är inte helt ovanligt att han får uppdrag att göra graffitimålningar. Ett av de senaste var en toalettmakeover i Vibyskolan i Sollentuna där elever röstade fram hur tre toaletter skulle utformas. Pierre tolkade elevernas skisser.

Det händer också att han får jobb hemma hos privatpersoner.

– Barnrum är det vanligaste. Det kan handla om allt från My Little Pony till sago- eller släktträd. Det är inte traditionell graffiti som folk vill ha, med tags och siffror, utan mer det här som inte är så internt, säger Pierre.

Redan som liten ritade han – men på golvsocklarna. Sedan har det fortsatt. Genom hiphoppen kom graffitin.

– Graffitin är en hobby för mig, ett sätt att få inspiration, säger Pierre som driver eget företag som AD och illustratör.

Under uppväxten graffade han och hans vänner på ett plank vid en övergiven tennisplan i Tyresö. Numera är det i stället en vägg i skogen som gäller.

– Vi är ett gäng kompisar som har byggt den, det är vårt lilla tillhåll. Jag är för gammal för att springa runt och klottra och jag har inte plats hemma.

Han tycker att synen på graffiti har ändrats de senaste åren. Förklaringen är Banksy, tror han. Den anonyma engelska graffitikonstnären blev under början av 2000-talet känd för sina ofta politiska målningar i städer runt om i världen.

– Banksy nådde så många. Jag tror det var han som fick folk att förstå att graffiti inte behöver vara klotter.

Han lägger den sista tuschen på Batmanmålningen och tar några steg tillbaka.

– Two-Face’s hand är min favoritdel. Den är lite äcklig och detaljerna gör den samtidigt cartoonig. Ju större målningar jag får göra desto bättre blir det med alla detaljer. Får jag måla en husvägg är jag helnöjd.