Grannar klagar på Haninges nya nöjespalats

Närmsta grannarna klagar på nya nöjespalatset Rollers n bowlers.
Närmsta grannarna klagar på nya nöjespalatset Rollers n bowlers.
Det 4 500 kvadratmeter stora och nyöppnade nöjespalatset Rollers & bowlers i Haninge centrum drar på sig klagomål från närmsta grannarna. Bowlingbanorna upplevs som en pina. "Är ett otroligt störande moment, låter som åska!", skriver en hyresgäst i en anmälan. Miljö- och hälsoskyddsförbundet utreder oljudet.

Det stora nöjespalatset – 4 500 kvadratmeter stort och som just är på väg att växa med ytterligare en våning – öppnade mitt i Haninge centrum i höstas och lokalerna sträcker sig från Akademibokhandeln bort till Mcdonalds.

Men medan många besökare glatt sig under helgkvällarna – 200 000–250 000 besökare planerar Rollers n bowlers att ta emot årligen – har de närmsta hyresgästerna ovanför södra delen av Haninge centrum upplevt problem.

Totalt ska 14 hushåll och de närmast liggande butikerna störts, enligt en skrivelse till fastighetsägaren tidigare i år.

Hyresgästerna bor alltså i samma huskropp som Rollers n bowlers bowlingdel.

”Vi vill göra en ny inspektion när de boende känner sig som mest störda”
Pia Holmström, Södertörns miljö- och hälsoskyddsförbund

”Det är psykiskt påfrestande och ohälsosamt att så gott som aldrig ha tyst i huset”, skrev de klagande i skrivelsen.

Rollers n bowlers har under våren gjort ljuddämpande åtgärder. Sylodonklossar har placerats under bowlingbanorna och bollreturlådorna har byggts in för att kapsla in ljudet ytterligare, detta framgår i handlingar från Södertörns miljö- och hälsoskyddsförbund.

Förbundet gjorde en fredagskväll i juni en inspektion hos fyra hushåll som klagat.

I inspektionsrapporten skrev förbundets handläggare att samtliga hyresgäster uppgett att de störts av buller även efter att Rollers & bowlers utfört sina bullerdämpande åtgärder.

Folkhälsomyndighetens riktvärde på 30 decibel överskreds hos en av hyresgästerna enligt miljöhandläggaren Pia Holmström.

– Nu under augusti hoppas jag ha fått in fler uppgifter från både boende och verksamheten själv. Vi vill göra en ny inspektion när de boende känner sig som mest störda, säger Pia Holmström till Mitt i.

– Generellt har jag inte tidigare upplevt att den här typen av verksamheter upplevs som så störande, däremot kan vi ju få in klagomål på restauranger som spelar musik, fortsätter hon.

Det är inte bara bowlingbanorna som stör:

”De (boende) störs även av folk som skrattar och tilloch med nyser, och även av det pågående byggbullret”, skrev Pia Holmström i rapporten i juni.

En av Rollers & bowlers ägare säger till Mitt i Haninge att fler ljuddämpande åtgärder är på gång:

– När vi snart fyller vår andra, tomma våning med seg way-åkning så tror vi inte att ljud och vibrationer från bowlingbanorna på första våningen kommer gå upp till grannarna längre. Men självfallet är vi villiga att göra fler ljuddämpande åtgärder om det krävs. Rollers & bowlers ska vara en plats för glädje, och vi vill såklart ha bra relation med grannarna och butikerna.