9 av 10 får grönt ljus att bygga balkong

Patric Angberg fixade balkong förra sommaren.
Patric Angberg fixade balkong förra sommaren.
Många drömmer om en vår på balkongen och chansen att få bygga är stor – de två senaste åren har staden sagt ja till nästan 9 av 10 av bygglov för balkonger i innerstan.
Men processen kan bli lång om ärendet överklagas.
– När länsstyrelsen sa ja trodde alla att det var klart, säger arkitekten Tomas Bergstrand som var engagerade i ett projekt kring Jaktvarvsplan som till slut fick avslag.

Mitt i har gått igenom samtliga bygglovsbeslut från stadsbyggnadskontoret de senaste två åren som gäller nya balkonger och franska balkonger i innerstan. Och de flesta får grönt ljus – 9 av 10 bygglovsansökningar beviljas.

Men det finns mönster. Det är betydligt enklare att få bygga mot gård än mot gata. På Strandvägen fick till exempel en person avslag när denne ville bygga en balkong ut mot Nybroviken.

Det är svårt att veta exakt vad som är tillåtet

Thomas Bergstrand, arkitekt

Staden var rädd att balkongen skulle skada både husets helhetskomposition och fasaddekorationerna. Dessutom ifrågasatte staden att det finns så pass duktiga hantverkare nu för tiden som kan tillverka fasaddekorationer värdiga Strandvägen.

– Mot gård brukar det inte vara så svårt att få bygga utom i Gamla stan där man i princip inte kan bygga alls. Mot gata däremot krävs det ofta att balkongen är tidstypisk och att den ser ut som original, säger Thomas Bergstrand, arkitekt med särskilt fokus på balkongprojekt.

Men även att bygga balkong mot gård kan bli en utdragen historia. Ett exempel är en fastighet vid Jaktvarvsplan på Kungsholmen. Stadsbyggnadskontoret sa nej, länsstyrelsen ja innan mark- och miljödomstolen till slut landade i ett nej.

– Det säger lite om hur svårt det är att veta exakt vad som är tillåtet, säger Thomas Bergstrand.

Mattias Millbro, som bor i den aktuella bostadsrättsföreningen och som ville bygga balkong, säger att han ändå förstår att frågan är komplex.

– Jag förstår definitivt resonemangen kring det kulturhistoriska. Men jag tycker att det är lite luddiga bedömningsfrågor när det gäller vilka hänsynstaganden som bygglovsansökan behöver förhålla sig till, säger han.

Svårt men inte omöjligt att bygga balkonger mot gata. Här ett exempel från Pontonjärgatan. Foto: Stefan Källstigen

Fastigheter ska få utvecklas

Stadsbyggnadsborgarrådet Jan Valeskog (S) tycker att staden ska ha en tillåtande inställning till balkonger mot gårdar.

– Ska fastigheter överleva krävs att de kan utvecklas. Det är orimligt att helt förbjuda fastighetsägare att bygga balkonger även på äldre hus, säger han.

Jag räknar med att få igen det dubbla om jag säljer lägenheten.

Mot gaturummet krävs däremot större försiktighet.

– Det har stor påverkan både på gatubilden och byggnadens kulturhistoriska värde. Därför måste det allmänna intresset väga tungt. Bevarandet av stadsbilden mot gården är såklart mindre viktigt då det påverkar färre människor, säger Jan Valeskog.

Ökar värdet på lägenheten

Även om en ny balkong kostar en ordentlig slant kan det samtidigt vara en bra investering. Den ekonomiska aspekten var en drivkraft för Peter Nilsson på Tyskbagargatan.

– Det var ett plus när jag köpte att man kunde bygga balkong. Jag har betalat 143 000 för bygget, men jag räknar med att få igen det dubbla om jag säljer lägenheten.

För Patric Angberg på Völundsgatan i Vasastan är det inte den ekonomiska aspekten som är det viktigaste. Nu har han och nästan alla grannar fått upp balkonger. Hans egen, med utgång från köket, kom på plats förra året.

– För mig handlar det mycket om ljuset. Med balkong kan man ha dörrar som har glas hela vägen ner till golvet, säger Patric Angberg.

Balkongerna kring gården har samma stil men skiljer sig åt i storlek. Patric fick nöja sig med en balkong som är mindre djup än vad som är standard och han måste också ha ett särskilt insynsskydd mot grannarna.

– Vi ville inte bråka om det men det känns lite godtyckligt för det finns andra här på gården som byggt annorlunda trots samma läge, säger Patric Angberg.

Patric Angberg fixade balkong förra sommaren. Foto: Stefan Källstigen