Grönt hem hetaste trenden för inredning

I Nordic Design Collectives monter märks den gröna trenden både genom naturmönster och dekorationer som plockats i skogen. Kristin Erseus är en av de designer som använder miljömärkt material och ekologiska tyger.
I Nordic Design Collectives monter märks den gröna trenden både genom naturmönster och dekorationer som plockats i skogen. Kristin Erseus är en av de designer som använder miljömärkt material och ekologiska tyger.
Fler frågar efter Linums ekologiska sortiment som handdukar.  Återanvända koppar har fått ny design av Kristin Erseus.  Ekologiska stolar tillverkade av material som går att bränna upp.
Fler frågar efter Linums ekologiska sortiment som handdukar. Återanvända koppar har fått ny design av Kristin Erseus. Ekologiska stolar tillverkade av material som går att bränna upp.
Brännbara stolar, miljövänliga kök och återanvända kaffekoppar. Den växande gröna trenden tar sig in på bred front i hemmen.

– Vi har kommit förbi slit-och-släng, säger Maria Torén, projektchef för Hem & Villa-mässan.

Naturen har varit het på inredningsfronten ett tag nu och än syns inte slutet på trenden. Det blir tydligt under ett besök på hösten Hem & Villa-mässa i Älvsjö där temafärgen är grön.

Mönster från djur- och växtriket pryder inredningsdetaljer som brickor och kuddar men finns också på möbler och köksredskap.

– För tre fyra år sedan var hem likriktade. Nu ska det mer spegla vem man är. Förra året började naturmaterial och en färgskala hämtad från naturen leta in sig i inredningen. I år ser vi en fortsättning på den trenden genom att vi blir mer måna om att hand om planeten där vi bor, säger Maria Torén.

För det hon kallar den gröna trenden märks inte bara på ytan. Miljötänket genomsyrar det mesta som tillverkas för hemmet i dag, konstaterar hon.

– Vi har kommit förbi slit-och-släng. Vi sparar hellre till något som vi verkligen vill ha och som är bättre för miljön. Konsumenterna gör mer medvetna val och ställer högre krav på producenterna, säger hon.

Det blir tydligt i allt från inredningsvalen till vad som efterfrågas när huset ska byggas om.

– Man förväntar sig att en ny produkt till exempel ska sänka energiförbrukningen, säger hon och lyfter upp exempel som snålspolade toaletter, hälften så tjocka klinkerplattor och kök som gör mindre miljöavtryck.

En del av detta är den ekologiska trenden som beskrivs vara på stark frammarsch. På mässan går det till exempel att hitta en ekologisk stol gjord av trä och hamparep.

– Vi försöker att inte använda metall utan bara material som går att bränna, så du kan återanvända stolen helt, säger Hannu Lehtonen från företaget EcoFurn som ser att intresset för ekologiska produkter ökar.

– Om prisskillnaden inte är för stor köper folk det ekologiska.

Också Mia Ricci, som jobbar på textilföretaget Linum, märker att fler frågar efter det ekologiska sortimentet.

– Det kommer mer och mer, även om inte alla är beredda att betala det lite dyrare priset. Speciellt lakan är efterfrågat, säger hon.

Kristin Erseus säljer på webbplatsen Nordic Design Collective och väljer i första hand miljömärkta material och ekologiska tyger.

– Det mesta jag använder mig av är också tillverkat i Sverige för att ge kortare transporter. De här kopparna till exempel har jag köpt in från ett överskottslager, återanvänt dem och gett dem en ny design, säger hon.

Och om Maria Torén blickar framåt ser hon en växande grön trend.

– Det är ett krav från oss konsumenter. Vi skulle inte gå tillbaka till att köpa golv som behöver släpas runt halva jordklotet. Vi tar hellre något mer närtillverkat.