Här kan du byta bort oönskade julklappar

Många av sakerna i Linnea Hermansens hem har hon bytt till sig.
Många av sakerna i Linnea Hermansens hem har hon bytt till sig.
Det började med en dammsugare som hon fick för en schampoflaska. Stora delar av hennes hem har nu tillhört någon annan.

– Allt man kan tycka sig behöva finns redan i omlopp, säger Linnea Hermansen.

Är det skralt i plånboken efter julstöket? Eller har du fått julklappar som du inte riktigt vill ha? Det finns många sätt att fynda andras presenter. Ett av dem är facebookgruppen Bortskänkes/Bytes/Mottages 08-området.

– Vi är ett pengafritt alternativ till köp- och säljsamhället, säger Linnea Hermansen som är en av gruppens ideella administratörer.

Sedan hon gick med i gruppen för fyra år sedan har den vuxit från att ha några hundra medlemmar till över trettiotusen. Tusentals inlägg görs varje månad.

I december vill många byta till sig presenter till julafton.

– I januari brukar det i stället bli ett drag med julklappsbyte, säger Linnea.

Hennes första byte var en dammsugare. För den gav hon en schampoflaska. Sedan dess har det rullat på. Taklampan i vardagsrummet, rymdplanschen på väggen, kryddhyllan, träpallen…

– Stora delar av mitt hem har tillhört någon annan. Det går att byta till sig vad som helst. Allt man kan tycka sig behöva finns redan i omlopp.

Vanligast i gruppen är inlägg om små inredningssaker, möbler, husgeråd och kläder.

– Men jag har också sett en stuga ute för byte och det har bytts en segelbåt mot fem boxar vin.

Linnea tycker absolut att man kan prata om en bytes- och skänkestrend.

– Vår grupp har vuxit helt enormt och det har dykt upp hur många andra som helst mer lokala och specifika. Också i mer traditionella säljkontexter har trenden börjat märkas.

Efter bilmärket BMW är bortskänkes köp- och säljsajten Blockets mest populära sökord med ett snitt på 50 000 sökningar i månaden.

– Det är vanligt att folk skänker sådant som är svårt att göra sig av med på egen hand. Det är inte helt ovanligt att hus skänks, eller pianon och hyllor, mot att de hämtas, säger Linnéa Aguero, pressansvarig.

Förra veckan gav en sökning på ordet bortskänkes 413 träffar i Stockholms län. Staket, brandsläckare och kassaskåp var några av de mer udda sakerna som gick att hämta gratis. Intresset är som störst för gratisprylar vid terminsstarter, enligt Blockets statistik.

– Det är då studenter med lite pengar behöver fylla sina nya lyor med inredning. Högsäsongen är främst på höstterminen men vi brukar även se en peak i januari.

Fakta

Tips för dig som vill skänka eller byta

Sajter: bjussa.se, ilovegratis.se, rensavinden.nu, tradera.com

App: nybytt

Facebook: Bortskänkes/Önskas i Sthlm, Barnsidan – Köpes/Säljer/Bytes/Bortskänkes i Stockholm, Bortskänkes/Bytes/Mottages 08-området

Andra tips: textilåtervinning, klädbyten, välgörenhetsorganisationer, be om att få starta ett bytesbord/bytesrum i anslutning till grovsoprummet.

Källa: Linnea Hermansen, Mitt i