Här värms Täby

Temperaturen inne i pannorna kan stiga till uppemot 1000 grader.
Temperaturen inne i pannorna kan stiga till uppemot 1000 grader.
Johan Wiman.
Johan Wiman.
I dag invigs det nya värmeverket i Ullna. Det ska värma stora delar av Täby i vinter.

Det är kallt i Täby. Kylan tog sitt grepp om kommunen för några veckor sedan, och meteorologer förutspår den kallaste vintern någonsin.

Men det är inget som bekymrar de boende i bostadsrättsföreningarna Storstugan,Volten, Annexet och Farmen. Tillsammans med energibolaget EON har de gått samman konstruerat ett toppmodernt fjärrvärmeverk.

Sedan några veckor är det igång. Varje dag förser det tusentals bostäder med värme. Energiomsättningen är enorm. 25 lastbilar forslar in bränsle varje vecka, och det kommer att öka när temperaturen sjunker. Bränslet eldas sedan i två pannor som värmer vatten. Vattnet går i sin tur ut till hushållen där det används för att värma kranvattnet i hushållen. När det kylts av pumpas det tillbaka till verket. Just nu pumpas 22o 000 liter vatten genom anläggningen varje timme, men den totala kapaciteten ligger på närmare 450 000.

Den enda slaggprodukten är en sorts aska, som forslas till en annan anläggning där den bland annat används för att bli betong.

Verket är i princip helt självgående. Pannorna fyller på sig själva och vattnet pumpas runt automatiskt. Det finns personal, men de är främst där för att kontrollera så att inget går fel.

– Till 99 procent så sköter det sig självt, det vi gör är att hålla koll och ändra en del inställningar ibland, säger Johan Wiman, driftstekniker på EON.

Till och med övervakningen sker till stor del av sig självt, om ett larm går skickas ett sms  automatiskt direkt till ansvarig personal.