Riskabelt att hyra ut bostaden till turister

Flitigast med att hyra ut sina bostäder via Airbnb är de som bor på Södermalm. Flera av lägenheterna som hyrs ut på Södermalm (se bilder) kostar runt tusen kronor per natt.
Flitigast med att hyra ut sina bostäder via Airbnb är de som bor på Södermalm. Flera av lägenheterna som hyrs ut på Södermalm (se bilder) kostar runt tusen kronor per natt.
Det kan bekosta en semesterresa. Eller kosta dig bostaden.

Trots riskerna är det mer poppis än någonsin att hyra ut sitt hem till turister via Airbnb.

Antalet Stockholmare som hyr ut sin bostad via sajten Airbnb har exploderat i år.

Den första augusti fanns 6 153 boenden Stockholm stad till uthyrning, vilket är en ökning med 78 procent jämfört med samma period förra året. Flest uthyrningar sker på Södermalm, följt av Norrmalm och Östermalm.

Dan Rexhammar flyttade in hos en kompis mellan april och juli förra året och hyrde ut sin etta i Solna till en läkarstudent från USA. För pengarna åkte han utomlands.

– Jag fick in runt 10 000 i månaden. Efter det hyrde jag ut den när jag åkte bort på helgerna, det bekostade nästan alla mina resor, säger han.

Vad många inte är medvetna om är att så fort du lämnar ut hela din bostad till någon annan, oavsett om det är brorsan som bor gratis eller en turist som betalar för sig, så räknas det som en andrahandsuthyrning. Något som kan stå dig dyrt.

Utan ett godkännande kan en bostadsrättsförening ta ärendet till tingsrätten och sedan säga upp bostadsrättsavtalet och sälja lägenheten. En hyresvärd kan säga upp kontraktet direkt.

– Vi uppmanar alltid våra användare att kontrollera med sin hyresvärd eller bostadsrättsförening vilka regler som gäller, skriver Aja Guldhammer, Country Manager för Airbnb i Norden i ett mail.

Men man kan även vända sig till hyresnämnden, för att få en uthyrning prövad. Så gjorde en kvinna på Södermalm, men hon fick nej av nämnden då de ansåg att uthyrningen liknade hotellverksamhet.

Var gränsen går för när en uthyrning är att betrakta som hotellverksamhet, är dock inte fastlaget.

– Oftast säger en bostadsrättsförening ja till uthyrning om skälen är att man till exempel ska provbo eller studera på annan ort. Men de kan fortfarande ha synpunkter på vem man hyr ut till. Om det till exempel är till för många olika personer, så kan de ha rätt att säga nej, säger Line Zandén, förbundsjurist på Fastighetsägarna.

Värt att tänka på är också att du kan behöva skatta på de pengar du drar in på uthyrningen.

Enligt Skatteverket så har du rätt att dra av ett schablonbelopp på 40 000 kronor per år och bostad.

Bor du i villa får du även dra av för 20 procent av den hyra som du tar ut, och bor du i lägenhet kan du dra av beloppet för hyran alternativt avgiften till föreningen.

Alla pengar du får in utöver det, ska tas upp i deklarationen.

Fakta

Hårdare regler i Berlin och New York

I maj 2011 blev det olagligt att hyra ut rum och lägenheter kortare än 30 dagar i New York. Anledningen var klagomål från boende och påtryckningar från New Yorks hotellorganisation.

Förra året fick Airbnb böter på närmare 280 000 svenska kronor i en spansk domstol efter att de brutit på mot lagen som säger att alla fastigheter som hyrs ut till turister måste registreras, enligt TheGuardian.com

I Berlin förbjuder en ny lag regelbunden uthyrning av bostäder utan tillstånd.