Hjälp djuren att skapa sitt revir efter flytten

Att flytta är ett bestyr i sig. Att flytta med husdjur kan ställa till det ytterligare – för det sista man behöver är djur som kissar in revir och inte hittar hem. Men det finns knep att ta till.

Maria Silén packade i oktober ihop hemmet för att flytta till en villa i Hässelby. Med i lasset var även hennes fyra birmakatter och hunden Zlatan.

– Katterna vande sig snabbt. Zlatan däremot blev väldigt orolig och ville inte vara ensam hemma den första tiden och visste inte var han skulle lägga sig, berättar hon.

Katter av rasen birma är nyfikna av naturen med ett lugnt temperament, vilket Maria tror gör att de har anpassat sig så bra i alla flyttar hon gjort genom åren.

Men alla katter är inte så coola.

– Katter är väldigt rutinfasta, månar om revir och flyttar helst inte. Flytta därför helst katten sist av allt och möblera klart i det nya hemmet innan. Ta också gärna med några av kattens gamla saker så den känner igen sin doft, säger kattbeteenderådgivaren Susanne Hellman Holmström.

Men man behöver inte vara rädd för att ta en katt från en villa till en lägenhet eller tvärtom.

– Katterna behöver ett revir, men hur stort det är kan de anpassa och de kan lika gärna ha det inomhus, säger hon.

Ett tips som Susanne ger är att ladda det nya hemmet med feromoner. Katter markerar sitt revir inomhus genom att gnida ansiktet mot föremål i hemmet. Då frigörs feromoner, luktfria doftämnen. Feromoner finns som spray, som en dosa att sätta i eluttaget. Budgetvarianten är att stryka en näsduk mot kattens hals och gnida in på möblerna i nya bostaden.

Genom att plantera in kattens egen doft i det nya hemmet lurar man den till att känna sig trygg och inte börja märka revir genom att kissa i hörnen och riva på möblerna. Det kan också vara bra att se till så att katten kan hitta nya gömställen och aktivera den med lite fler leksaker.

Susanne Hellman Holmström tycker också att man bör vänta ett par veckor innan katten får gå ut så att den hinner markera upp sitt revir inomhus först.

Katterna Allan och Hannibal trivs bäst i den mjuka trappan där de ligger och spanar ut över nedervåningen. Zlatan, Maria Siléns pomeranian, trivs numera bra i det nya huset.

Fakta

Katterna får inte störa grannarna

Generellt sett behöver man inte tillstånd för att ha vanliga sällskapsdjur i sin bostad.

Den som har katt ska dock se till att den inte stör grannarna.

För vissa djur, som ormar, kan kommunen sätta upp regler. En del förbjuder ormar och andra kräver intyg för ormar som är giftiga.

Vissa djur som ödlor, grodor och ormar äter levande djur. Men tänk på att om du tar in kackerlackor eller larver i lägenheten, så är du ansvarig för en sanering om dessa skulle rymma.

Källa: Bostadsrätterna, Hem&Hyra och länsstyrelsen i Stockholms län