Min lokala hjälte

Huge bygger 300 bostäder till nyanlända

modulhus
I Fagersjö har Stockholm stad byggt modulbostäder för nyanlända som beviljats permanent uppehållstillstånd. Arkivbild.
Modulbostäder för nyanlända är redan på gång i Sörskogen och nu vill kommunen också bygga modulhus i Källbrink.
Men trots det fattas 100 bostäder bara i år och för att klara nästa års tillströmning av nyanlända ska Huge bygga 300 bostäder.

En tuff höst med ett stort tryck på mottagande av nyanlända som har beviljats permanent uppehållstillstånd väntar Huddinge. Bostäder för fler än 200 personer ska ordnas fram innan årsskiftet. För att kommunen ska få fram tillräckligt med bostäder ska det därför byggas modulhus på flera håll i kommunen.

Läs mer: Modulbostäder ska lösa krisen

I början av december väntas inflyttning i 24 modulbostäder längs med Lännavägen i Sörskogen.

Läs mer: Modulhus för nyanlända försenas: ”Situationen är pressad”

Och kommunen har nu också ansökt om bygglov för att bygga ett modulhus med 38 lägenheter mellan Åvägen och Hejarvägen i Källbrink. Ärendet ska ut på grannhörande innan det fattas beslut i natur- och byggnadsnämnden.

Tanken är att bostäderna ska vara på plats och klara för inflyttning i februari nästa år.

Men trots tillskottet på bostäder fattas det ändå 100 bostäder för de totalt 321 nyanlända med permanent uppehållstillstånd som hittills kommit och väntas till Huddinge under 2016.

– De som vi inte lyckas få fram permanenta bostäder till får vi tills vidare hitta andra lösning till så som vandrarhem, jourhotell och jourlägenheter, säger Annette Hedlin, chef för bosättningsenheten på kommunen.

Det är enligt den nya bosättningslagen som trädde i kraft i våras som Huddinge i år ska ta emot och ordna med bostad för 321 nyanlända som är klara med asylprocessen och som har fått ett permanent uppehållstillstånd.

Kommunen ska bistå med bostad i två år, men den boende betalar själv hyran. Efter två år är det upp till var och en att ordna eget boende.

Under nästa år anvisas 417 nyanlända till Huddinge och för att klara tillströmningen då ska Huge få i uppdrag att bygga 300 bostäder, vilket enligt Annette Hedlin troligtvis också blir i modulform.

– Det är svårt att veta hur många som är singelhushåll och hur många som är familjer. Men förhoppningen är att kommunen därefter är ikapp och då har fått fram så många bostäder som krävs, säger Annette Hedlin.

Kommunen försöker också hitta privatpersoner som är villiga att hyra ut boende.

– Vi har inte sett så stort gehör där ännu, men vi jobbar på att få fler att hyra ut, säger Annette Hedlin.

Läs mer: Här vill kommunen bygga modulbostäder