Hyresgäster nekas ombilda – huset säljs till privatvärd i stället

Brf Malmparken, Sollentuna
Andranik Hovhannisian, Armine Saghyan, Quasim Hilmi, Omar Cherkaoui och Sergej Budajev i Brf Malmparken hoppas få köpa sina lägenheter.
Hyresgästerna på Malmvägen 14–16 är på väg att ombilda sina lägenheter till bostadsrätter. Men för grannarna i samma huskropp, portarna 10–12, väntar i stället en utförsäljning till en privat hyresvärd. De erbjöds ombildning i fjol, men gjorde ett litet misstag, och nu har de haft sin chans menar Sollentunahem.

– Vi som bor här får ofta höra att vi inte är tillräckligt engagerade. Nu finns ett jättestarkt engagemang, ett intresse från de boende, men då bejakas det inte, säger Mohamed Musa som bor på Malmvägen 10B.

BRF Malmparken (Malmvägen 10–12) fick ett hembud, ett anbud om att ombilda sina hyresrätter, av Sollentunahem i maj i fjol. En klar majoritet av hyresgästerna var för en ombildning, men dåvarande ordföranden var allvarligt sjuk och skickade svaret till fel instans – till Sollentunahem i stället för till Hyresnämnden – så ombildningen stoppades.

”Vi snubblade på mållinjen”

– Hon jobbade jättemycket och kämpade hårt för det här, men hon var sjuk och gjorde ett misstag. Nu säger de bara att vi hade vår chans. Vi snubblade på mållinjen, säger Mohamed Musa.

– Om något går fel i samband med ett hembud brukar man få en ny chans, det här är inte normalt, säger Omar Cherkoui som är suppleant i bostadsrättsföreningens styrelse.

Grannarna i 14–16 på väg att ombilda

För grannarna på Malmvägen 14–16 ser det bättre ut. De har fått ett hembud i år och på stämman i måndags blev det en klar majoritet för ombildning.

– Ja, nära 80 procent är för ett köp, säger Ayhan Korkmaz som är ordförande i bostadsrättsföreningen BRF Malmparken1.

”Vore bra om hela längan blir bostadsrätter”

Han och de andra aktiva i BRF Malmparken1 står helt bakom grannarna i BRF Malmparken och deras kamp för att få en ny chans att ombilda sina lägenheter.

– Det vore bra om hela längan blir bostadsrätter, vi har flera gemensamma lokaler, säger Ayhan Korkmaz.

Malmvägen Sollentuna

Flera av husen på Malmvägen innehåller många portar. Brf Malmparken på 10–12 och Brf Malmparken1 på 14–16 delar samma huskropp för tolv olika uppgångar. Foto: Tomas Stark

Men så ser det alltså inte ut att bli. Sollentuna kommun vill sälja ut 2 000 av Sollentunahems lägenheter till privata aktörer, med motiveringen att resurser ska frigöras för att bygga 1 500 nya kommunala hyresrätter. Husen som ska säljas har delats upp i tre olika bolag. Malmvägen 10–12 tillhör Sollentunafastigheter 3 och ingår i försäljningsplanerna.

Försäljning till privatvärd oroar

Att lägenheterna nu är på väg att säljas till en privat värd oroar hyresgästerna.

– Varför skulle det bli bättre med en privat värd som mest ser till sin avkastning? Vi förstår inte varför de inte kan sälja till oss som bor här i stället. Blir det bostadsrätter så ökar engagemanget för området, och det är bra för integrationen, säger Mohamed Musa.

Sollentunahem fokuserar inte på ombildningar

Sollentunahems vd Martin Lindfors förklarar att tanken med utförsäljningen av 2 000 av Sollentunahems lägenheter är att de ska säljas som hyresrätter till privata värdar.

– Vi fullföljer processen med Malmvägen 14–16, men vi har ett uppdrag att sälja till andra värdar och inte fokusera på ombildningar, säger han.

Varför kan ni inte ge dem på Malmvägen 10–12 en andra chans då de föll på ett litet misstag i fjol?

– De svarade inte i tid till hyresnämnden, och kom inte med de svar som efterfrågades. Det betyder att vi har varit igenom en process som innebar ganska mycket arbete. Vi ser ingen anledning till att göra det igen, vi har annat att göra, och det är inte heller det uppdrag vi har.

Kan bli förhandling i hyresnämnden

Mohamed Musa och de andra i Brf Malmparken är besvikna på Sollentunahems inställning.

– Vi är inte nöjda med förvaltningen i dag och vi tror inte att det blir bättre med en privat värd. Skulle vi ha hand om det skulle engagemanget för området öka. Nu när Northside har stängt har fritidsgården flyttat ut till portarna i stället, nu är det ännu viktigare med alla goda krafter, säger han.

Brf Malmparken jobbar vidare och har nu anställt ett ombud som ska föra deras talan i kampen för att få en andra chans. Just nu ligger ärendet på nytt hos hyresnämnden. Båda parter har lämnat sina svar. Om och när det blir förhandling är inte bestämt ännu.

Fakta

Sollentunahem delades upp i fem olika bolag

Den politiska majoriteten i Sollentuna beslutade i december 2016 att Sollentunahem ska sälja 2 000 av sina lägenheter till privata värdar. Syftet man uppgav var att frigöra resurser, bland annat till att bygga 1 500 nya kommunala lägenheter.

I maj 2017 beslutades vilka 2 000 lägenheter som skulle säljas – och att Sollentunahem skulle delas upp i fem olika bolag: Ett ”nytt” Sollentunahem som förvalta de kvarvarande lägenheterna, Sollentuna Kommunfastigheter som förvaltar övriga fastigheter, och tre olika bolag som äger de 2 000 lägenheter som ska säljas.

I flera fall krävde hyresgästerna att få ett hembud och få köpa sina lägenheter i stället för att de skulle säljas till en privatvärd, och i ett par fall lyckades de bilda bostadsrättsförening och köpa fastigheten.

Hyresgästföreningen i Sollentuna har ordnat en namninsamling mot försäljningen av de kommunala hyresrätterna. Även Socialdemokraterna har kritiserat dem. Men nu blir de av och i mars i år beslutades i vilken ordning lägenheterna ska säljas.

Försäljningen ska ske i tre etapper. Den första berör Sollentunafastigheter 1 som äger hyresrätter i Rotebro och den blir av efter sommaren i år. Etapp två är Sollentunafastigheter 3 i Tureberg och lägenheterna säljs 2021. Och etapp tre är Sollentunafastigheter 2 med lägenheter i Edsberg som säljs 2023.