Hyresgästerna: ”David vann mot Goliat”

Brf Malmparken är en av de två bostadsrättsföreningar som fått rätt mot Sollentunahem.
Brf Malmparken är en av de två bostadsrättsföreningar som fått rätt mot Sollentunahem.
Sollentunahem får inte överlåta tre fastigheter till ett eget dotterbolag utan att erbjuda hyresgästerna att ombilda.
Det slog Hyresnämnden fast i tisdags.
– Det är som Davids seger mot Goliat, säger Cecilia Nordenstam.

Den 24 oktober möttes parterna i Hyresnämnden.

På den ena sidan stod Sollentunahem, representerade av sin egen bolagsjurist samt inhyrda advokater från Mannheimer Swartling.

På den andra sidan stod fyra bostadsrättsföreningar – representerade av sig själva.

Frågan handlade om huruvida Sollentunahem har rätt att överlåta ett antal fastigheter till ett eget dotterbolag utan att först erbjuda hyresgästerna, som registrerat intresse för att ombilda, att köpa dem.

Domen föll i tisdags.

I två av fallen fick Sollentunahem dispens. Där handlade det om fastigheter, belägna i Rotsunda, som kommer att finnas kvar inom Sollentunahems bestånd.

I de andra två, i Skälby och på Malmvägen, var syftet istället att paketera fastigheterna i ett dotterbolag som ett led i en framtida försäljning – och där sa domstolen nej till Sollentunahems ansökan.

– Min spontana reaktion var: där ser ni! När beslutet om att sälja de 2000 lägenheterna togs av kommunfullmäktige i Sollentuna i slutet av förra året sa alla till mig att det inte var någon idé att bilda en bostadsrättsförening, jag fick höra att det är omöjligt. Men det här visar att det inte går att gå över huvudet på medborgare och boende hur som helst, säger Cecilia Nordenstam som är ordförande i brf Malmparken.

Hon ser Hyresnämndens beslut som en delseger och hoppas på en ombildning.

– Vi ser naturligtvis fram emot detta. Det huvudsakliga skälet är att vi inte är nöjda med förvaltningen, och det har blivit en påtaglig skillnad i stämningen i vårt hus sedan vi drivit frågan om en ombildning. Att istället sälja husen som en handelsvara, över huvudet på oss som bor där, är inte ett sätt att förbättra ett problemområde, säger Cecilia Nordenstam.

Hyresnämndens beslut går att överklaga under tre veckor räknat från och med tisdag den 14 november. Sollentunahems vd Martin Lindfors säger till Mitt i Sollentuna att bolaget ännu inte tagit ställning till om de ska överklaga.

– Det är för tidigt att säga. Vi tar till oss beslutet och ska diskutera hur vi ska gå vidare, säger Martin Lindfors.