Hyresgästföreningen: Jättesvårt få ersättning

Ronny Johansson menar att det är svårt för hyresgäster i Brandbergen att få ersättning för ohyra.
Ronny Johansson menar att det är svårt för boende i Brandbergen att få ersättning vid fel.
Den döda gnagare som hittats i Evelina Vidéns hyresrätt i Brandbergen.
Den döda gnagare som hittats i Evelina Vidéns hyresrätt i Brandbergen.
Ronny Johansson menar att det är svårt för boende i Brandbergen att få ersättning vid fel.
Ronny Johansson menar att det är svårt för boende i Brandbergen att få ersättning vid fel.
Att få ersättning för ohyra i lägenheten eller andra problem är väldigt svårt för hyresgäster i Brandbergen. "Det har hänt att hissar stått i flera veckor utan att de som bor högst upp kompenserats", säger Ronny Johansson, ordförande för hyresgästföreningarna i Brandbergen.

Evelina Vidén har drabbats av gnagarangrepp i sin hyresrätt i Brandbergen, och känner att hon är utelämnad i fallet vilket Mitt i berättat.

Och enligt Hyresgästföreningen i Brandbergen är det väldigt sällsynt som hyresvärden Akelius betalar ersättning vid liknande olägenheter.

– Det är verkligen bara i extrema fall som det kan gå. Jag har aldrig hört om någon hyresgäst som fått det, säger Ronny Johansson, ordförande för hyresgästföreningarna i Brandbergen.

Duvskit på balkonger

Bland annat har hissar stått stilla i flera veckor och duvor skitat ner hela balkonger, utan att Akelius ersatt drabbade hyresgäster, säger Ronny Johansson.

– Folk som bott högst upp har inte kunnat ta hissen ner. Fallen går då till hyresnämnden, och det känns sällan som att hyresnämnden går på hyresgästernas sida.

Ett gnagarangrepp är nu konstaterat, har ni uppgifter om fler?

– Nej, vi har inte hört om något annat fall. Det är många, många år sedan som vi senast kände till ett fall, säger Ronny Johansson.

– Men har man fått ohyra så har hyresgästen rätt att ringa Anticimex direkt utan att först kontakta Akelius. Det är likadant om hissen står. Du som hyresgäst har rätt att göra felanmälan direkt hos den som ska ha felanmälan.

Håll i matresterna

Han tror att det kan vara lämnade matrester i området som kan ligga bakom gnagarangreppet.

– Bröd och fågelmat på backen drar till sig gnagare, det bör man tänka på, säger han.

Mitt i har varit i kontakt med Elisabeth Hammarberg, kommunikationschef på Hyresgästföreningen i Storstockholm, som uppger att man på onsdagen ska återkomma till Mitt i och uppge vad Evelina Vidén är berättigad till.

Akelius områdeschef i Brandbergen, Roger Malmquist, skriver i mejl till Mitt i att han inte känner till ärendet, men att Akelius ska återkomma till oss.