Min lokala hjälte

Jordbro
 raket när huspriser
 slår rekord

Jordbro
Krogtäppan är gatan som har haft den dyraste slutförsäljningen det senaste året i Jordbro - som i sin tur har haft den största prisutvecklingen i Haninge.
Villa­priserna i Haninge har rusat till de tredje dyraste i länet senaste femårsperioden.
Hittills i år har dock marknaden svalnat något - men mäklarna tror på fortsatt uppgång.

Huspriserna i Haninge har rusat den senaste femårsperioden. 62 procent upp betyder att bara Salem (79 procent) och Upplands-Bro (71 procent) har högre prisökningar. Detta visar statistik som Svensk mäklarstatistik tagit fram på uppdrag från Fastighetsbyrån.

Mitt i Haninge har velat gå längre.

Genom siffror från Svensk mäklarstatistik har vi kartlagt hur husprisutvecklingen varit i Haninges olika områden. Genom samma modell som SCB använder för att räkna fram prisutveckling – köpeskillingskoefficienten eller K/T-talet – får man kvoten mellan köpeskillingen och taxeringsvärdet för de sålda objekten. Det beskriver hur mycket mer än fastighetens taxeringsvärde som köparen betalat.

Och det visar sig att Jordbro ökat mest, med 76 procent prisuppgång sedan 2011 är Jordbro tveklöst raketen på Haninges husmarknad.

Krogtäppan, Jordbro

Krogtäppan är gatan som har haft den dyraste slutförsäljningen det senaste året i Jordbro

Thomas Pettersson, mäklare på Svensk fastighetsförmedling, har varit mäklare för ett 144 kvm stort kedjehus på Sommarbo i östra Jordbro, som låg ute för 2,9 miljoner kronor nyligen.

– Det har varit och är fortfarande prisvärda hus och radhus i Jordbro jämfört med liknande objekt i andra områden i Haninge, säger han.

Fastighetsmäklare Roger Engblom på Fastighetsbyrån Haninge har jobbat mycket med Jordbro. Han har själv bott 30 år i Haninge och menar att hela Haninge haft lite oförtjänt dåligt rykte på grund av gamla händelser.

– Men mycket av det har förändrats i takt med att folk flyttat hit, och då märker även kompisar att det inte är så illa. Man upptäcker att det är nära stan, och bra kommunikationer.

Varför har Jordbro ökat så dramatiskt?

– Jordbro har haft lägre priser än de andra kommundelarna, det gör ju att ökningen blivit större just där. Och folk har upptäckt att Jordbro är ett bra område, det är likadant om du tittar på lägenheterna här. Det finns inte så många bostadsrätter, men de som finns har gått upp fantastiskt mycket.

Hur är det att bo här i Krogtäppan? Erika Mattsvård med dottern Bianca, Krogtäppan Vi trivs jätte bra, vi har bott här snart ett år, så inte så länge. Man har ju kanske en bild av hur Jordbro ska va, men det är väldigt lugnt här. Det är väldigt kul att det bor massor av folk från hela världen och det är väldigt spridda åldrar!

Erika Mattsvård med dottern Bianca, Krogtäppan
”Vi trivs jätte bra, vi har bott här snart ett år, så inte så länge. Man har ju kanske en bild av hur Jordbro ska va, men det är väldigt lugnt här. Det är väldigt kul att det bor massor av folk från hela världen och det är väldigt spridda åldrar!”

Dalarö och Brandbergen hade för få noterade husförsäljningar under sammanhängande perioder för att komma med i Mäklarstatistik.

Mitt i Haninge har tidigare berättat att Haninge en längre tid legat i topp, på bland annat bostadsrättsprisutvecklingen. Men vad händer nu?

Amorteringskravet och mer försiktiga banker har nämnts som orsaker till en sval sommar, men hela detta året har marknaden varit svalare i Haninge än tidigare, enligt Mäklarstatistik.

– Haninge verkar följa mönstret i övriga Storstockholm. Prisuppgångarna har stannat av något sedan årsskiftet, säger Per-Arne Sandegren, analyschef på Svensk mäklarstatistik.

Vad tror du om hösten?

– Alltid svårt att gissa om framtiden, men vid den här tiden förra hösten så hade prisuppgångarna kommit igång ordentligt, som de brukar efter sommaren. Följer marknaden normala mönster bör det den närmaste tiden gå uppåt något snarare än fortsatt horisontellt.

Efter stora prisuppgångar i Haninge, ser man nu alltså en nedgång.

– Men det känns som att det just nu är bra tryck på villorna i Haninge, de känns fortfarande lika heta. Men det är kanske inte lika fullt tryck på bostadsrätterna, säger Roger Engblom.

Han tror att ökad inflyttning kommer göra prismarknaden stabil.

– Även om priserna gått upp väldigt mycket i Haninge ligger de ju fortfarande en bra bit under många andra områden. Och jag tror att inflyttningen till Haninge kommer att öka ännu mer.

 

 

Vad tror du om Haninges bostadsmarknad?

Mitt i frågar mäklare i kommunen:

Mats Lundberg, Husman Hagberg:
– Generellt har det varit lägre priser på alla slags bostäder i Haninge. Det finns fler potentiella köpare från grannkommunerna. Haninge är en starkt växande kommun som attraherar köparna. Jag tror på fortsatt prisuppgång då utbudet kommer vara lågt.
Kim Langeborg, Svensk fastighetsförmedling:
– Storstockholm växer och den generella uppfattningen är att avståndet till Stockholm centrum blir kortare. Detta gör att fler människor söker sig till Haninge för villor. Haninge kommun har verkligen lyckats med sin satsning på att ha allt som behövs för en kommun. Människor behöver inte åka någon annan stans utan allt finns här inom en liten radie. Utbudet tror jag kommer att vara lite mindre än normalt men att den stora efterfrågan ligger kvar. Detta medför att priserna fortsätter öka i samma takt som tidigare.
Kenneth Cabreus, Eget hem:
– Haningepriserna låg nog tidigare lite efter i prisuppgången som varit i stan och i de lite mera centrala kommunerna. De flesta på visningar förut här i Haninge var från Haninge, nu är det fler och fler från andra områden. Till exempel från innerstan, och dessa kunder tycker fortfarande att de får mycket hus för pengarna. Jag tror att priserna fortsätter att vara stabila i Haninge under hösten och vintern. Det kommer många på visningarna och slutpriserna är fortsatt bra.
Charlotte Ek, Fastighetsbyrån:
– Villapriserna har ökat främst beroende att priserna stigit kraftigt i det vi traditionellt kallar närkommuner till Stockholm och då söker man sig längre ut. Haninge kommun har också nått fram med budskapet om att vara en expansiv kommun mellan skärgård och storstad och fler har fått upp ögonen för det. Bostadsmarknaden kommer ligga stabilt under hösten, troligen med en uppgång om än något försiktigare än i våras. Både köpare och säljare har varit avvaktande i tron att priserna skulle falla efter amorteringskravet vilket inte blivit verklighet.
Therese Norén, Skandiamäklarna:
– Det händer mycket i kommunen, flertalet nyproduktionsprojekt och nya områden som byggs upp. Många som tidigare letat boende närmare kärnan har sökt sig utåt och då erbjuder Haninge ett perfekt avstånd till city och en unik balans mellan stad och skärgård. Jag tror på fortsatt prisökning, vi ser en hög efterfrågan och tycker att marknaden är riktigt bra nu.
Patrik Granlund, Mäklarhuset
– Du får väldigt mycket för pengarna om man jämför med andra kommuner. De senaste åren harfolk närmare stan letat sig ut mot Haninge när de inser att de kan köpa ett fint hus för fem sex miljoner i stället för en liten 3:a för samma pris. Hösten ser positiv ut för villa-,radhus- och parhusmarknaden samt unika lägenheter, men den kan slå hårt på de vanliga/ordinära lägenheterna.
Cecilia Elveback, Bjurfors
– När priserna stiger mycket i närförorterna söker sig spekulanterna längre ut, till exempel till Haninge, vilket gör att priserna stiger. Vi ser köpare från innerstan och närförort i Haninge i en mycket större utsträckning än tidigare. Gudö är ett expansivt område som snabbt blivit populärt, vars stora prisökning bidragit till statistiken. Den stora satsningen på Vega har också gjort att många fått upp ögonen för Haninge. Jag tror att priserna i stort kommer ligga kvar på samma nivå, det kan givetvis bli tillfälliga prisnedgångar när utbudet ökar.
Robin Ström, Notar
– Stockholm har förtätats och Haninge känns allt mer som ett naturligt val för de som söker hus i länet. Man har skog och hav väldigt nära, ypperliga köpcentrum, bra kommunikationer och man når Stockholms innerstad på cirka 20 minuter. Vi har en bredd bland våra spekulanter, som vi inte hade tidigare då det mest var Haningebor som flyttade inom kommunen. Nu ser vi spekulanter från hela Storstockholm. Mycket av det som säljs i Stockholms stad har blivit för dyrt, varför spekulanter flyttar lite längre ut och får mer hus för pengarna. Jag tror på en stabil marknad i höst. Utbudet har gått tillbaka till en normal nivå ser vi nu. Efterfrågan ökar gradvis och vi ser att vi är tillbaka på samma nivå vi haft tidigare i år.
Fakta

Villautveckling Haninge 2011-16

Prisutveckling på villaförsäljningar i Haninge åren 2011-2016

Uppgång i köpeskillingskoefficient vilket ger kvoten mellan köpeskillingen och taxeringsvärdet. Beskriver hur mycket över fastighetens taxeringsvärde som köparen betalat i procent.

1. Jordbro 76 %
2. Västerhaninge 59 %
3. Vendelsö 51 %
4. Handen 49 %
4. Vega 49 %
6. Tungelsta 46 %

Brandbergen och Dalarö har haft för litet antal husförsäljningar för att kunna vara valida i statistiken, enligt Svensk mäklarstatistik.

 

Källa: Svensk mäklarstatistik
Fakta

Marknad för län 
– och Haninge

Villamarknaden i landet och länet har gått upp 10 respektive 9 procent senaste året, i Haninge 8 procent.

Marknaden har varit minus 2 procent i såväl länet som Haninge under sommaren.
Bostadsrättsmarknaden i såväl landet som Stockholms län har gått upp 7 procent senaste året, och minus 2 under sommarmånaderna.

I Haninge är den bara upp 3 procent sista året, och minus 3 under sommarmånaderna.

Källa: 
Svensk mäklarstatistik