Klart med dyrare markhyra

En central trerummare beräknas bli 1250 kronor dyrare i månaden.
En central trerummare beräknas bli 1250 kronor dyrare i månaden.
Den som bor centralt i hus som står på stadens mark kan om några år räkna med höjda boendekostnader. I ytterstan kan det tvärtom bli billigare när staden ändrar den så kallade tomträttsavgälden.

Avgiften med det krångliga namnet är ett slags markhyra som fastighetsägare betalar om för hus som står på stadens mark. Den har varit oförändrad sedan 2004 och när förslaget om att höja den kom tidigare i år uppstod en hel del protester. Särskilt för centralt belägna fastigheter kommer den att bli kännbar medan den som bor i ytterstan kan få sänkta avgifter.

Nyss klubbades förändringarna igenom i kommunfullmäktige, som just nu har sitt sista möte för året.

M, L, KD och C är alla emot förändringen. Även SD röstade emot det. Moderaterna kommer nu att överklaga beslutet.

– Dagens beslut om tomträttsavgälderna strider mot kommunallagens beredningskrav. Vi anförde samma kritik inför beslutet om stadens Vision 2040, vilket bekräftades av att Förvaltningsdomstolen upphävde visionen. Det är anmärkningsvärt att Socialdemokraterna vägrar lyssna på både vår och domstolens kritik kring den formella ärendeprocessen. Vi kommer därför att överklaga ärendena om tomträttsavgälderna på samma formella grunder, säger oppositionsborgarrådet Joakim Larsson, M.

Förändringarna kommer att införas i tre steg och vara fullt genomförda år 2023.