Kolonilottsområde i Haninge torkar ut

Kolonilottsområdet i Jordbro håller helt på att torka ut.
Kolonilottsområdet i Jordbro håller helt på att torka ut. Buda Koti är en av de drabbade.
Odlingslotter Jordbro
Buda Koti.
odlingslotter Jordbro
Vattnet brukar vanligtvis sättas på i maj.
Odlingslotter Jordbro
Vattnet brukar sättas på i maj.
Conny Alkelöw, regionchef på D. Carnegie.
Conny Alkelöw på D. Carnegie.
Ett kolonilottsområde i Jordbro håller på att torka ut. Vattenförsörjningen har varit avstängd i sommar efter en vattenläcka och hyresvärden D. Carnegie vill inte betala för en ny vattenledning. "Det mesta har torkat ut helt", säger Buda Koti, en av de drabbade.

Haninge kommun, som äger marken, uppskattar via sin VA-utredare Jan Pettersson att det finns mellan 20-50 kolonilotter i området, som ligger vid Södra Jordbrovägen 175 och nyttjas av D. Carnegies hyresgäster.

Hyresvärdsförvaltningen tog över förvaltningen av området från Hyresgästföreningen runt millenieskiftet. De som odlar behöver inte betala någon hyra för lotterna till D. Carnegie.

D. Carnegie tillhandahåller också vattnet, men vattentillförseln har alltså varit ett stort problem i sommar.

”Betalar mycket pengar”

– Hyresvärden brukar öppna kranen varje år i maj. Men inte i år. Vi har pratat med dem flera gånger, men inte fått några besked om när de kan sätta igång kranen, och nu har hela sommaren gått, säger Buda Koti som Mitt i Haninge träffar i området.

– Vi betalar mycket pengar för våra grödor som vi odlar här. Men det mesta har torkat ut helt, säger han och suckar.

odlingslotter Jordbro

Vattnet brukar sättas på i maj, men har i sommar varit avstängt.

Kommunens VA-utredare Jan Pettersson träffade de drabbade kolonilottsägarna tidigare i somras.

– Tydligen är det en vattenläcka på vattenledningen som gjort att D. Carnegie stängt av vattnet. Ledningen behöver ju lagas och jag har sagt till D. Carnegie att de får höra av sig om kommunen kan hjälpa till, men det har de inte gjort. Man lider ju med de drabbade som själva bekostat massa växter som kräver vatten, säger Jan Pettersson.

För Buda Koti och de andra kolonilottsägarna är det en stor förlust.

Ny vattenledning kostar för mycket

– Nu är sommaren snart slut och allt har torkat. Så den här sommaren gav ingenting, säger Buda Koti.

Conny Alkelöw, regionchef för Haninge på D. Carnegie, skriver i mejl till Mitt i Haninge att man inte kommer laga den trasiga vattenledningen. Kolonilottsodlarna kan nu bara sätta sitt hopp till väderleken.

”Kolonilotterna hyrs inte av någon, det finns inga avtal tecknade och ingen hyra erläggs. Vi har låtit de som odlar fortsätta som tidigare och varje år satt på vattnet. Då vi inte vet vilka som nyttjar lotterna har vi inte kunnat informera med mer än att de som hört av sig till oss fått den informationen. Tyvärr är det inte ekonomiskt försvarbart att dra ny vattenledning dit. Den trasiga ledningen försörjer bara en tappkran vid kolonilotterna”, skriver Conny Alkelöw till Mitt i Haninge.

Buda Koti tycker hyresvärden kunde tagit hjälp av kommunen i stället:

– Vi som odlar kunde ju varit med och betala för ny vattenförsörjning, i stället för att som nu bara säga att man inte ska ha någon ny vattenledning.