Här kommer nya bostäder i Botkyrka

Första huset på Tingstorget reser sig.
Första huset på Tingstorget reser sig.
I sommar ska de första personerna flytta in på Tingstorget.
I sommar ska de första personerna flytta in på Tingstorget.
Det planeras bostäder på flera håll i Botkyrka. Här är några av platserna att hålla koll på i år.
Så sent som under torsdagen presenterade Botkyrka kommun vinnaren i ett nytt stort bostadsprojekt.

På Tingstorget som ligger vid tunnelbaneingången på Albyberget ska det bli 670 bostäder och butiker.  I augusti var det byggstart och i år är det inflyttning i det första klara huset.

– Målet för första huset är i juni och just nu håller vi tidsplanen. Men till sommaren definitivt, säger Youbert Aziz som jobbar som presstalesman för Titania som bygger.

Fittja centrum är en annan plats där det pågår byggnationer av bostäder. Här ska det bli ungefär 400 nya bostäder. Sandstugan i närheten av sjön Uttran är ett annat stort projekt som är i full gång, men i år väntas också flera nya planer bli antagna för byggen av bostäder runt om i Botkyrka (se faktarutan)

Läs också: Fler byggen – häng med till framtidens Botkyrka och Salem

Kommunen satte förra året målet att skapa 4 000 nya bostäder fram till år 2020. I bostadsprogrammet som kommunfullmäktige fattade beslut om förra året står att kommunen vill öka nyproduktionen av hyresrätter och att hyran på dessa ska vara ”rimliga”. Men i områden med mycket hyresrätter vill kommunen istället se mer av bostadsrätter.

– Utgångsläget är att möjliggöra för den boendeformen som det finns minst av i ett berört område, sade samhällsbyggnadsnämndens ordförande Gabriel Melki (S) till tidningen inför beslutet.

Under torsdagen presenterade Botkyrka kommun vinnaren i ett annat stort bostadsprojekt. SHH Bostad är det som ska få bygga 225 bostäder i Alby koloniområde.


Fakta

Här kan nya byggplaner bli klara 2017

Alby Torg: 150 bostäder

Slättmalm (Vårsta): 280 bostäder

Tumba skog: 500 bostäder

Rikstens friluftsstad: 250 bostäder

Vårsta centrum: 65 bostäder

Solskensvägen (Tullinge): 155 bostäder

Centrala Tumba: 200 bostäder

Tumba (Dalvägen): 100 bostäder

Källa: Botkyrka kommun