”Kommunkollen”: Haninges succéapp sprids – och klart med nytt Bovieranhus

Haningeappen Speakapp som ökat de ungas inflytande i Haninge, ska nu spridas över landet.
Haningeappen Speakapp som ökat de ungas inflytande i Haninge, ska nu spridas över landet.
Bovieranhuset i Västerhaninge flyttades in 2015.
Bovieranhuset i Västerhaninge flyttades in 2015.
Haninges succéapp Speakapp sprids över landet, nej till radhusprojekt i Österhaninge – och det blir ett andra Bovieranhus i Haninge. Här är "Kommunkollen" tisdag.

Haningeappen blev en succé – ska nu spridas över landet
Appen Speakapp, som skulle öka ungas inflytande i Haninge kommun, tycks ha blivit en succé. Appen är designad av unga och lanserades vintern 2014/2015. Efter lite mer än ett år hade appen genererat 2 725 interaktioner från unga till kommunen. Detta var över förväntan, framgår i projektets slutrapportering. 140 förslag har kommit in genom appen, och 14 har gått vidare till nämnder.

Läs mer: ”Stor variation på Haninges sommarjobb i år”

Appen har i dag över 400 användare. Förmågan att nå ut till målgruppen beskrivs som hög, men det har enligt kommunen skett till en relativt hög kostnad.
Nu har Haninge kommun beslutat att överlåta appens källkod och äganderätt till Sveriges ungdomsråd, för att få nationell spridning av appen. Sveriges ungdomsråd ska generalisera appen, och bygga upp en plattform så Speakapp kan spridas till andra delar av landet.

Läs mer: ”Vi är först i landet med en app för dialog med unga”

Planerade för 100 radhus i Österhaninge – får nej
De aktuella fastighetsägarna ville låta uppföra 80-100 radhus vid Kalvsviks gård i Österhaninge. Men Stadsbyggnadsförvaltningen och kommunstyrelsen säger nu nej till planläggningen. Marken och åkermarken ligger inom riksintressent kulturmiljö och platsen är ett tätortsnäsa grönområde och ligger för långt från kollektivtrafiken, menar kommunen.

Läs mer: Bo som vid Medelhavet

Klart: Ett andra Bovieran-hus byggs i Haninge
Här är en glad nyhet för alla huttrande seniorer i Haninge – som har pengar att köpa nyproduktion. Det blir ett andra Bovieran-hus i Haninge. Platsen blir i ett nuvarande skogsområde längs Vardövägen, mitt i Vega. Dock kommer huset bli mindre än det i Västerhaninge. Bolaget har konstruerat en mindre byggnad som inrymmer 40 lägenheter med en inglasad gård. En ny detaljplan ska nu arbetas fram, och Bovieran bekostar planarbetet. Mitt i har tidigare skrivit om det rivieran-inspirerade seniorboendet Bovieranhuset i Västerhaninge, med 48 lägenheter, och planerna som funnits på att ett andra hus i Haninge.

Läs mer: Hälsar höstkylan med boule och vin