Krav på amortering märks inte på bopriserna

Torbjörn Andersson, mäklare på Svensk fastighetsförmedling, tror inte att priserna på bostäder kommer att sjunka när amorteringskravet träder i kraft. "Jag tror inte att det kommer att bli någon down", säger han.
Torbjörn Andersson, mäklare på Svensk fastighetsförmedling, tror inte att priserna på bostäder kommer att sjunka när amorteringskravet träder i kraft. "Jag tror inte att det kommer att bli någon down", säger han.
Torbjörn Andersson, mäklare på Svensk fastighetsförmedling.
Torbjörn Andersson, mäklare på Svensk fastighetsförmedling.
Trots att amorteringskravet närmar sig påverkar det inte priserna i Tyresö, som har fortsatt att stiga.

En genomsnittlig bostadsrätt kostar nu drygt 2,4 miljoner kronor.

Torbjörn Andersson, mäklare på Svensk fastighetsförmedling i Tyresö, håller i visningen av en bostadsrätt i Bollmora när Mitt i Tyresö är på plats. Några personer kommer och går under visningen.

– Tyresö är hett. Marknaden känns inte alls mättad, säger Torbjörn Andersson.

Han nämner att de som vill sälja en bostad i Tyresö i dag är i ett bra läge.

Vid horisonten väntar med största sannolikhet ett amorteringskrav för de som tar nya bolån. Troligtvis kommer ett sådant att införas den 1 juni i år. Enligt förslaget från Finansinspektionen ska ett amorteringskrav på två procent av det totala lånet betalas tillbaka varje år tills lånet når under 70 procent av bostadens värde, och sedan en procent varje år tills lånet kommer under 50 procent av värdet. Detta ska bara gälla för nya bolån som tas.

Än så länge tycks förändringen inte påverka bostadsmarknaden i Tyresö. Sedan i februari förra året fram till i januari i år har priset per kvadratmeter för en bostadsrätt stigit med 20 procent. Mitt i Tyresö har pratat med flera mäklare i kommunen om det väntade kravet på att de som tar nya bolån ska amortera mer. De tror inte att bostadsmarknaden kommer att påverkas i så hög grad.

– Marknaden har vant sig vid tanken på amorteringskrav. Många av de stora bankerna använder ett sådant system redan, säger Helene Carlsson, mäklare på Husman Hagberg i Tyresö.

Anna Svanholm på Skandiamäklarna har samma bild, men tillägger att en del kan försöka köpa bostad innan de måste amortera minst två procent på sina lån varje år.

– De som inte kan låna hur mycket som helst vill ju helst köpa ett hus nu, säger hon.

Flera av storbankerna har redan skärpta krav på återbetalning för de som tar nya bolån. Bland annat att har Handelsbanken kravet att bolånet ska amorteras ned till under 70 procent av bostadens värde inom 15 år. Swedbanks krav är att amorteringen ska vara minst två procent om året tills dess att lånet är under 70 procent.

Kjell Andersson, kontorschef på Handelsbanken i Tyresö, berättar att det finns en viss oro bland deras kunder inför Finansinspektionens föreslagna amorteringskrav:

– Det skulle få ganska så stor effekt och många är oroliga över vilka merkostnader det skulle kunna bli för dem, säger han.

Även på Swedbank i Tyresö märker de av att frågorna om amorteringskravet har ökat.

– Våra kunder undrar vad det kommer att innebära för dem och då kan vi bara säga vad vi vet i dag, säger Henrik Silver, kontorschef på Swedbank.

Samtidigt vill fler amortera mer i dag, och vad effekterna av amorteringskravet kan bli är för tidigt att säga än.

– Men jag kan inte påstå att färre kunder vill ta bolån nu, säger Henrik Silver.

Fakta

20 procent upp på ett år

Från februari förra året fram till i januari i år har snittpriset för en bostadsrätt i Tyresö i genomsnitt stigit från 31 022 till 35 841 kronor per kvadratmeter, en ökning med cirka 20 procent. Villor kostade i snitt 41 909 kronor per kvadratmeter.

Under perioden fanns 513 bostadsrätter och 324 villor ute till försäljning i Tyresö kommun.

Källa: Hemnet och Svensk Mäklarstatistik

Hur påverkas du av bostadssituationen?

Mitt i har frågat fyra personer hur de påverkas av dagens bostadssituation.

15.00

Li Samuelson, 61 år, Älvsjö:

– Inte alls, eller jo. Jag har en son som är 19 år. Han är student och det är omöjligt för honom att flytta hemifrån. Vi är ganska trångbodda just nu.
Pelle Andersson, 62 år, Tyresö strand:

– Ingenting. Jag bor väldigt bra, det är något som pågår i min omvärld. Jag är också glad att mina pojkar har det på det torra. För att få en bostad i dag måste man ha gott om pengar i dag.
Katja Wellman, 45 år, Fårdala:

– Jag påverkas inte så mycket av bostadssituationen. Det finns både för- och nackdelar med amorteringskravet. Men det är bra, man glömmer bort att amortera annars.
Meno Elm, 30 år, Bollmora:

– Vi söker just nu. Jag och min tjej står i kö här i Tyresö. Det är lite jobbigt, nu när vi har två ungar. Bostadsrätt har vi tänkt på att köpa, men det kanske blir lite längre fram.