S-kravet: bygg 1000 hyresrätter per år

Oppositionsrådet Freddie Lundqvist (S) slog upp ett tält på Turebergs torg.
Oppositionsrådet Freddie Lundqvist (S) slog upp ett tält på Turebergs torg.
Socialdemokraterna i Sollentuna vill att det ska byggas 1000 hyresrätter per år i Sollentuna.
Igår eftermiddag slog de upp tält på Turebergs torg i en manifestation mot bostadsbristen och utförsäljningarna inom Sollentunahem.

De senaste åren har Sollentunahems bestånd av lägenheter minskat – eftersom utförsäljningarna gjorts i snabbare takt än nyproduktionen.

Mellan 2006 och 2014 minskade beståndet med cirka 1400 lägenheter. Samtidigt har trycket på hyresrätter ökat. 2015 berättade Mitt i Sollentuna att den genomsnittliga kötiden hade fördubblats under en fyraårsperiod.

I december 2016 beslutade kommunfullmäktige att Sollentunahem ska sälja ytterligare 2000 lägenheter – och bygga 1500 nya.

 

Nu måste trenden vända, menar Socialdemokraterna i Sollentuna.

Igår eftermiddag genomförde de en manifestation mot bostadsbrist i allmänhet och utförsäljningar i synnerhet. Med tält och plakat intog S-delegationen Turebergs torg mellan klockan 15 och 17, bland annat representerade av oppositionsrådet Freddie Lundqvist och partiets gruppledare i stadsbyggnadsnämnden Joakim Jonsson.

Och deras krav är offensivt.

– Det är viktigt att visa att vi står emot utförsäljningarna av bostäder i Sollentuna. Vår allmännytta behöver fler lägenheter och hyresrätter, inte färre och vi socialdemokrater tänker aktivt driva frågan om att bygga 1000 hyresrätter per år i Sollentuna kommun, säger Joakim Jonsson, gruppledare i Stadsbyggnadsnämnden (S) i ett pressmeddelande.