Här är Kungsholmens farligaste plats

Många brott begås utanför Mc Donalds på S:t Eriksgatan.
Många brott begås utanför Mc Donalds på S:t Eriksgatan.
Är du rädd för att bli utsatt för våldsbrott? Vågar du inte gå ut när det mörkt? Du kan nog vara lugn. De flesta som utsätts för våldsbrott på Kungsholmen är unga alkoholpåverkade killar vid Fridhemsplan som ofta inte bor i stadsdelen.

Tycker du att det känns läskigt att gå hem ensam en sen kväll genom Rålis eller längst Norr mälarstrand. Du är inte ensam.

Enligt den senaste trygghetsmätningen från staden svarade nästan hälften av de tillfrågade Kungsholmsborna att de ofta avstår från att gå ut på torg, parker och gångväger efter mörkret inbrott för att de känns otrygga.

Men stämmer rädslan med statistiken – och var är det egentligen störst risk att utsättas för ett brott i stadsdelen?

Mitt i Kungsholmen har, med hjälp av polisens eget positionssystem, kartlagt de rån, misshandelsfall och våldtäkter som inträffat utomhus på Kungsholmen de senaste två åren.

Och sanningen är att det snarare är andra människor än enskilda platser man ska undvika. Bara sju procent av brotten skedde i stadsdelens parker. Det kan jämföras med området runt S:t Eriksgatan och Fridhemsplan där ungefär en tredjedel av alla brotten begicks.

Många av brotten sker i anslutning till nattöppna Mc Donalds som drar till sig många fulla gäster på jakt efter nattmat. Det är något Kungsholmens kommunpolis Peter Enell känner igen sig i.

– Det är ett problem och har alltid varit det. Särskilt på helgkvällar och nätter när mindre nyktra grupperingar med olika lynnen rör sig i kön. Vi har också några nattöppna restauranger i Västermalmsgallerian som vi haft problem med, säger han.

Polisen har tidigare lyft frågan om kameraövervakning av området kring Fridhemsplan, något som redan finns vid Stureplan och ofta hjälper polisen att lösa brott. Men det är inte aktuellt just nu, enligt Peter Enell eftersom våldet inte ökar på Kungsholmen sedan några år tillbaka.

– Det finns inga planer på det. Det är relativt lugnt i området. Men vi följer det här och tittar hela tiden på vår lokala lägesbild, säger han.

70 procent av brotten sker på den mörka halvan av dygnet. Det är ingen slump enligt professorn i kriminologi Jercy Sarnecki.

Han bekräftar bilden att det är unga män i krogtäta områden som löper störst risk att drabbas av våld.

– Männen borde se upp vilka de super och umgås med, säger han.

Professorn tror inte heller att det är Kungsholmsborna som främst drabbas av våldsbrott i krogtäta områden.

– Innerstadsborna är bara en liten del av krogpubliken. Många som kommer och roar sig är från andra delar av stan. Min gissning är att de flesta som kommer i bråk är folk som bor i andra delar av stan.

 

Kartan visar alla misshandelsfall, rån samt våldtäkter/våldtäktsförsök som anmälts utomhus i Stockholms län mellan den 1 oktober 2014 till den 1 november 2016. Klicka på en punkt för att få mer information. Ju rödare punkt desto fler brott på samma plats.

Fakta

Få brott i parker

Relativt få råkat ut för våldsbrott i Kungsholmens parker jämfört krogstråken. Flest drabbades i Rålambshovsparken de senaste två åren.

Rålambshovsparken: 22

Parken vid Thorildsplan: 10

Kronobergsparken: 5

Kristinebergs Strandpark: 3

S:t Göransparken: 3

Källa: polisen
Fakta

Utomhusvåldet i siffror

  • 70 procent av våldsbrotten begås på kvälls- och nattetid, mellan klockan 18-06.
  • 56 procent av brotten begås på en fredag, lördag eller söndag.
  • 74 procent av offren är män.
  • 19 procent av våldsbrotten i Stockholm stad sker inom 100 meter från en t-banestation.
  • Vid fullmåne sker det inte fler våldsbrott än andra dagar.
  • Polisanmäld våldtäkt, misshandel och rån i Stockholm län utomhus oktober 2014 till oktober 2016.

Baserat på polisanmälda våldtäkter, misshandlar och rån i Stockholm län utomhus oktober 2014 till oktober 2016. 

Källa: Polisen
Fakta

De är räddast att gå utomhus

  • Något som är motsägelsefullt när det gäller våldsbrott är att de är oroligast för att råka ut för våld är den grupp som har minst risk att drabbas – äldre kvinnor.
  • Minst rädda är unga män, trots att det är just den gruppen som har störst risk att utsättas för våldsbrott.
  • Runt 2,5 procent av männen och 1,5 procent av kvinnorna uppger varje år att de blivit utsatta för misshandel.
  • Men det är stora skillnader mellan könen på var våldet sker. Kvinnor har störst risk att utsättas för våld i hemmet. Medan män har störst risk att utsättas i ett krogtätt
Källa: Nationella trygghetsundersökningen, Jerzy Sernacki professor kriminologi