Nya lägenheter planeras i Rudboda

Här, längs Lojovägen, ska de nya husen ligga.
Här, längs Lojovägen, ska de nya husen ligga.
Runt 250 lägenheter, både hyresrätter och bostadsrätter, ska byggas i Rudboda.
Nu är byggplanerna ute på samråd.

Ungefär 250 lägenheter ska byggas i Rudboda, kring Lojovägen. Av dem blir 150 stycken hyresrätter.

– Det är SKB som har vunnit en markanvisningstävling. Det blir kooperativa hyresrätter, så man har lite mer inflytande än i en vanlig hyresrätt, säger Per Wilhelmsson, handläggare på miljö- och stadsbyggnadskontoret.

Husen planeras att börja byggas under nästa år, men först har Lidingöborna chans att tycka till om planerna som nu är ute på samråd. Bland annat finns mer information på Lidingö stads webb och i Stadshuset.

Samordnar två projekt

Dessutom ska ett hundratal bostadsrätter byggas.

– Det är bostadsrättsföreningen som har ett samarbete med PEAB. Vi har samordnat det eftersom det funkar bra ihop, säger Per Wilhelmsson.

Lägenheterna byggs för att smälta in bra bland träden och naturmiljön. På några av husen planeras det att sätta upp solpaneler, parkeringsplatser byggs i garage och tanken är att det även ska finnas bilpool.

Hoppas på mer levande stadsdel

– Vi har jobbat för att få in husen bra på platsen så att man fortfarande ska kunna se naturen mellan husen. Det är en ganska ödslig vägsträcka så nu hoppas vi att det blir mer liv.

Rudboda kyrka, som numera är avkristnad och ägs av Lidingö stad, står på området. Kommunen har försökt hitta en ny plats för den, men inte lyckats.

– Nu är tanken att den ska försvinna.

En del av projektet korsas av Lidingöloppets bana, som kommer att dras om och gå lite längre norr om Lojovägen.